Greenpeace komt op voor positie Belgische aardappelteler

Greenpeace komt op voor de positie van de Belgische aardappelteler. Volgens de milieuorganisatie is er onder meer een oneerlijke winstverdeling tussen akkerbouwers en de fritesindustrie, waarbij telers de prijs betalen voor een onevenwichtige machtsverhouding. Brancheorganisatie Belgapom vindt dat Greenpeace dit standpunt baseert op onvolledige informatie.

Greenpeace+komt+op+voor+positie+Belgische+aardappelteler
© Job Hiddink

Greenpeace België neemt in een rapport de winstcijfers van Belgapom onder de loep, valt te lezen op Vilt.be. Onder deze brancheorganisatie vallen de grootste aardappelhandels- en verwerkingsbedrijven in België. Dat zijn Clarebout Potatoes, Agristo, Lutosa, Mydibel, Ecofrost, FarmFrites Belgium en Aviko Belgium.

Volgens Greenpeace hebben deze zeven bedrijven samen een 'duizelingwekkend' groeiende bedrijfswinst van 1.380 procent behaald tussen 2019 en 2022. In 2022 realiseerde de 'big 7' een winst van 387 miljoen euro. Het punt dat Greenpeace wil maken is dat akkerbouwers hier niet van profiteren. 'De winstverdeling tussen telers en de fritesindustrie is oneerlijk', vindt de milieuorganisatie.


Kleine winstmarges

Greenpeace stelt dat aardappeltelers niet alleen kleine winstmarges hebben, maar ook alle risico's van de sector dragen. 'De Belgische aardappelteelt is risicovol, met variabele opbrengsten door het onvoorspelbare weer. Tel daarbij de marktschommelingen, marktconcurrentie en contractvoorwaarden op en je hebt een systeem waarbij boeren het gros van de risico's dragen.'

In een reactie bijt Belgapom van zich af. De brancheorganisatie duidt de financiële prestatie van de fritesindustrie. Volgens haar werd sinds 2022 een duidelijke structurele prijsstijging van 20 procent ingezet voor de contractprijzen voor fritesaardappelen.

Deze prijsstijging zette in 2023 verder door met 15 procent en ook in 2024 dient een prijsstijging voor contractaardappelen zich aan. Daarnaast staan de prijzen op de vrije markt al twee jaar op rij op recordhoogte, beargumenteert Belgapom. Het stoort de organisatie dan ook dat Greenpeace deze cijfers niet meeneemt in de beoordeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
Meer weer