Eerste geval van blauwtong in Denemarken

Na Nederland, België, Duitsland en Frankrijk is nu ook voor het eerst blauwtong aangetroffen in Denemarken. Twee schapen zijn positief getest op een bedrijf in het zuidelijke Travsted, niet ver van de Duitse grens.

Eerste+geval+van+blauwtong+in+Denemarken
© Twan Wiermans

Eind vorige week werd een vermoeden van blauwtong vanaf het bedrijf gemeld bij de Deense veterinaire autorieiten. Eén van de 180 schapen was gestorven en vertoonde symptomen die op blauwtong leken. Het andere schaap vertoonde niet-specifieke ziektesymptomen. Naast schapen wordt op het bedrijf ook rundvee gehouden.

Het is voor het eerst in vijftien jaar dat in Denemarken blauwtong is aangetroffen. Het land verliest daarmee zijn blauwtongvrije status. Het virus verspreidt zich op dit moment snel in Noordwest-Europa. Vorige week werd het virus ook voor het eerst aangetroffen in Frankrijk. In Nederland neemt het aantal besmettingen op dit moment toe met ongeveer 70 procent per week en ook in België gaat het hard.

Ondanks de vaccinatiecampagne sterven ook veel schapen aan blauwtong. Waar vorig jaar ongeveer zeven op de tien schapen stierven aan de ziekte, is dat nu bij één op de tien het geval. Desondank sterven op dit moment 1.500 à 1.800 schapen per dag in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 7°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 9°
    10 %
Meer weer