186 provinciale politici roepen Wiersma op haar NPLG-besluit te herzien

Bijna tweehonderd provinciale politici uit heel Nederland vragen landbouwminister Femke Wiersma haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien.

186+provinciale+politici+roepen+Wiersma+op+haar+NPLG%2Dbesluit+te+herzien
© Dirk Hol

Het dringende verzoek van de Statenleden sluit aan bij de oproep die provinciale politici uit Utrecht vorige week deden. Op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht werd afgelopen week een brief opgesteld, nadat duidelijk was geworden dat Wiersma het programma wil laten vervallen. Dit verzoek om het NPLG door te zetten werd door politici van acht partijen uit de Provinciale Staten van Utrecht ondersteund.

De oproep wordt inmiddels door 186 provinciale politici, afkomstig uit alle provincies, onderschreven. Naast Volt hebben GroenLinks, CDA, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en de Friese partij FNP hun naam aan de brief verbonden. Van GroenLinks, D66 en SP tekenden alle twaalf fracties.


Toekomstperspectief

De ondertekenaars vragen Wiersma het NPLG te handhaven en hiervoor voldoende middelen beschikbaar te stellen. 'Het programma biedt de basis van provinciale plannen voor het landelijk gebied. Plannen waar agrarisch ondernemers en bewoners met smart op wachten om eindelijk een toekomstperspectief helder te krijgen', zo schrijven ze.

Volgens de ondertekenaars van de brief, die ook een gesprek met de minister hebben aangevraagd, zorgt het schrappen van het NPLG voor nog meer vertraging en onduidelijkheid. 'Hoe kunnen wij nu onze gebiedspartners recht in de ogen aankijken met een verhaal over een behoorlijk bestuur dat te vertrouwen is? Welk perspectief bieden wij onze boeren inclusief PAS-melders, onze inwoners, onze natuur? Wij krijgen dit niet uitgelegd. Ook niet in Europa, omdat we onze afspraken zo niet kunnen naleven.'

BBB-minister Wiersma heeft andere plannen, maar wat die plannen behelzen heeft ze nog niet bekendgemaakt. Niet alleen uit de oppositie, maar ook uit de coalitie in de Kamer kwam kritiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer