Van Rooi Meat lanceert ketenconcept Verde Varken

Vleesbedrijf Van Rooi Meat lanceert stichting Verde Varken. De Noord-Brabantse onderneming noemt dit het sluitstuk van een jarenlange samenwerking met varkenshouders en ketenpartners. De focus van het samenwerkingsverband ligt op dierenwelzijn en milieubescherming.

Van+Rooi+Meat+lanceert+ketenconcept+Verde+Varken
© Twan Wiermans

Aan stichting Verde Varken doen vijf varkenshouders en hun stakeholders mee. Voor het concept slacht Van Rooi wekelijks ongeveer 1.500 varkens. De start van het concept betekent dat de betrokken stakeholders – varkenshouders, dierenartspraktijk, voerleverancier, transporteur, slachterij en fokkerijorganisatie – intensief gaan samenwerken om op korte termijn invulling te kunnen geven aan de vastgestelde ketenvoorwaarden, geeft eigenaar Addy van Rooi aan.

Die ketenvoorwaarden hebben betrekking op onder andere duurzaamheid en dierenwelzijn. Wat de eerste betreft moet worden gedacht aan diverse energiebesparende maatregelen, stalmonitoring, een biodiversiteitsplan en het gebruik van reststromen, laat Van Rooi weten. Bij dierenwelzijn gaat het om afspraken over vrijloopkraamhokken, intacte staarten, afleidingsmaterialen, maatregelen tegen hittestress en een specifiek gezondheidsplan.

Voor Verde Varken is een ketenspecifieke prijs vastgesteld die, naast de marktprijs en een toeslag voor het Beter Leven-keurmerk, bestaat uit een specifieke ketenpremie. 'Het doel is om samen met de huidige deelnemers continu te voldoen aan de huidige voorwaarden van Verde Varken en deze verder aan te scherpen', zegt Van Rooi. Binnen het concept is ruimte voor nieuwe deelnemers. 'Mits ze voldoen aan de voorwaarden en gepassioneerd willen meewerken aan de verdere ontwikkeling ervan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer