Wakker Dier dient klacht in over schoolmelkprogramma

Update: Wakker Dier dient een klacht in over het schoolmelkprogramma bij de Onderwijsinspectie en minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OGW). Volgens de stichting is deze in strijd met het sponsorconvenant voor het onderwijs. De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) bestrijdt dit.

Wakker+Dier+dient+klacht+in+over+schoolmelkprogramma
© Pixabay/Miryam's fotos

In het convenant staat dat sponsoring en bijbehorende tegenprestaties de onafhankelijkheid van het onderwijs niet in gevaar mogen brengen. Anders dan bij het programma voor schoolfruit en -groente, is bij het schoolzuivelprogramma 'Natuurlijk zuivel' volgens Wakker Dier geen onafhankelijk kennisinstituut betrokken. Het lesmateriaal, bedoeld om kinderen te leren over de herkomst van het voedsel, is ontwikkeld in opdracht van de ketenorganisatie ZuivelNL en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

De NZO is een branchevereniging die de belangen behartigt van bedrijven als Arla Foods en Royal FrieslandCampina. Die laatste is tevens de leverancier van schoolmelk binnen het schoolmelkprogramma. 'Met gratis zuivel en gekleurde lespakketten krijgt de zuivelindustrie vrij spel om kinderen al vanaf groep 1 om de tuin te leiden', stelt Leonie Vestering van Wakker Dier.


'Eenzijdige campagne'

De NZO bestrijdt de kritiek en verwijt Wakker Dier het schoolmelkprogramma te gebruiken voor de eigen publiciteit. 'De actiegroep voert al jaren een eenzijdige campagne tegen de zuivelsector, met weinig oog voor nuance en respect. Vandaag gebruiken ze het schoolmelkprogramma voor eigen publiciteit. Jammer dat ze hierover niet het gesprek met ZuivelNL en ons aangaan.'

De inhoud van het lesmateriaal over zuivel is ontwikkeld samen met onafhankelijke partijen, geeft de NZO aan. 'Het sponsorconvenant – tussen overheid, onderwijsorganisaties en andere belangenorganisaties – daarbij in acht genomen.' NZO en ZuivelNL baseerden het lesprogramma op het Leerplankader Voeding en de criteria van Jong Leren Eten en de Gezonde School. Het lesmateriaal is inhoudelijk beoordeeld door het Voedingscentrum en vrij van reclame en zuivelmerken.

Kritiek heeft Wakker Dier ook op de wijze waarop de melkproductie en zuivelindustrie in het lesmateriaal worden belicht. De stichting noemt het eenzijdig en mist in het lesmateriaal aandacht voor aspecten als de klimaatimpact van of het dierenwelzijn op melkveebedrijven. Daarnaast zouden de passages over gezondheid te gekleurd zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer