Colzaco zaait rassen voor onderzoek naar volledige verwaarding koolzaadplant

Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost-Nederland U.A. (Colzaco) heeft verschillende nieuwe koolzaadrassen gezaaid op een demoveld nabij het Gelderse Doetinchem. Dit proefveld markeert een nieuwe fase in Colzaco's inzet om koolzaad optimaal te benutten als waardevol gewas binnen duurzame landbouw.

Colzaco+zaait+rassen+voor+onderzoek+naar+volledige+verwaarding+koolzaadplant
© Colzaco

Onder begeleiding van de experts Harry en Mark Berendsen en Erik Schieven zijn verschillende rassen geselecteerd voor onderzoek. De bedoeling van de proef is dat het na groeiseizoen 2025 inzichten oplevert over de gehele koolzaadplant. Colzaco wil nieuwe producten uit de plant ontdekken die uiteindelijk meerwaarde creëren voor de boer.

De koolzaadvereniging doet het veldonderzoek in eigen beheer. Met dit initiatief werkt Colzaco aan haar doel om koolzaad tot het rustgewas van Nederland te maken. De vereniging heeft al jaren het spijsoliemerk Brassica in de supermarkt liggen, maar wil ook weten of bijvoorbeeld koolzaadkoek kan worden ingezet als biobased materiaal. Mogelijk kunnen er ook eiwitten worden gehaald uit koolzaadkoek, een reststroom die vrijkomt bij de productie van koolzaadolie.


Beoordeling van het zaaiwerk op het proefperceel nabij het Gelderse Doetinchem.
Beoordeling van het zaaiwerk op het proefperceel nabij het Gelderse Doetinchem. © Colzaco


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer