Jonge wijngaard valt flink in de prijzen

Wijngaard Keulenhof in het Gelderse Elst viel flink in de prijzen tijdens de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen die onlangs plaatsvond. 'We hebben zeven wijnen ingezonden. Twee daarvan kregen een zilveren medaille en vijf een gouden. Daarnaast een ereprijs voor de witte wijn, rosé en parelwijnen', licht wijnboer Arjan Stam toe.

Keulenhof is een jong wijnbedrijf dat sinds 2018 bestaat. De 4.200 stokken werden in 2019 voor het eerst geoogst. 'Ik sta hier op een boerderij uit 1792. Mijn overgrootvader is hier al in 1880 begonnen als fruitboer. Het was altijd een fruitboerderij. En wij zitten nog steeds in het fruit, maar maken er mooie wijnen van', vertelt Stam.

Meer dan 90 procent van die wijnen wordt aan huis verkocht. 'Na corona zijn veel mensen bewust om zich heen gaan kijken en lokaal gaan kopen. In Nederland wordt veel meer wijn gedronken dan we als wijnboeren met elkaar kunnen produceren, dus we zien elkaar eigenlijk niet als concurrentie maar meer als collega's. Dat is denk ik ook de reden dat we in Nederland zo snel onze kwaliteit verbeteren. Omdat we veel met elkaar samenwerken.'


Uitdagend seizoen

Het huidige seizoen is door de weersomstandigheden vrij uitdagend. '2024 is een ingewikkeld jaar. We hebben een koude en natte lente gehad, waardoor we misbloei hebben. Daardoor hangen er significant minder druiven aan de stokken', legt Stam uit. 'We hebben last van de suzuki-fruitvlieg en meeldauw en valse meeldauw zijn een groot probleem.'

In Wijngaard Keulenhof staan dan ook PiWi-rassen. 'Er zijn in Nederland wijngaarden die kiezen voor de traditionele rassen, maar ook een groot gedeelte heeft PiWi-rassen. Dat staat voor pilzwiderstandsfähig, Duits voor schimmelresistent. Het houdt in dat de druiven een hogere resistentie hebben tegen schimmels. Daardoor hoef je minder te spuiten en gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Gezien de tendens de afgelopen jaren is dat ook waarom wij daarvoor gekozen. Want wij willen mooie wijn maken met respect voor de natuur', besluit de wijnboer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer