Rendac heeft het druk als gevolg van dode dieren door blauwtong

Destructiebedrijf Rendac kan op dit moment geen garantie geven dat dode dieren de volgende dag worden opgehaald. Door de blauwtonguitbraak en het grote aantal dieren dat hierdoor sterft, heeft het bedrijf het erg druk.

Rendac+heeft+het+druk+als+gevolg+van+dode+dieren+door+blauwtong
© Twan Wiermans

De laatste dagen overlijden dagelijks alleen al tussen de 1.500 en 1.800 schapen als gevolg van blauwtong. Rendac noemt de blauwtonguitbraak 'in de eerste plaats erg vervelend voor de houders van de dieren'. Om alles goed te laten verlopen, roept het bedrijf veehouders op om een goede manier de overleden dieren aan te melden.

Zo wordt gevraagd om zoveel mogelijk de meldsystemen VRS, de Rendac App of de Rendac Webportal te gebruiken als veehouders al een meldnummer hebben. Het meldnummer is te vinden op de facturen van Rendac. Maar doordat schapenhouders niet zo vaak een dier hoeven te melden, kan het zijn dat zijn geen meldnummer hebben bij Rendac.


Nauwkeurig melden

Boeren die geen meldnummer hebben, kunnen bellen met de helpdesk. Het helpt volgens Rendac om zo nauwkeurig mogelijk door te geven om hoeveel dieren het gaat. Bij schaaplammeren is het belangrijk dat veehouders diercode 31 gebruiken. Dan wordt het dier de volgende dag opgehaald. Als diercode 32 wordt gebruikt, dan wordt de melding ingepland als vatenophaling; die vindt een keer per week plaats.


Schapen worden vaak op kleinere bedrijven gehouden. Vandaar dat Rendac veel meer stops moet inplannen. 'Gezien het grotere aantal stops is het van belang om een efficiënte ophaling te verzorgen', schrijft het bedrijf. Het inzamelen van kadavers vindt vanaf 6.00 uur in de ochtend plaats. Vanaf dat tijdstip dienen kadavers bereikbaar te zijn voor de chauffeur van Rendac op de laadplaats.

Om de drukte op te vangen, wordt dit weekend ook op zaterdag gereden. Het is de verwachting dat de drukte in ieder geval ook volgende week aanhoudt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    14° / 10°
    80 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    50 %
Meer weer