Aardappelteelt in Nedersaksen groeit explosief

Het aardappelareaal in de Duitse deelstaat Nedersaksen neemt dit jaar met 16 procent toe. Dat komt neer op een uitbreiding met 19.300 hectare.

Aardappelteelt+in+Nedersaksen+groeit+explosief
© Patrick Coenen

Uit voorlopige cijfers van het statistiekbureau Destatis blijkt dat het totale aardappelareaal in Duitsland met 9 procent is toegenomen. In hectares betekent dit een uitbreiding van 24.500 hectare naar 289.200 hectare. Bij een opbrengst van zo'n 40 ton per hectare betekent dit een vergroting van de productie met 1 miljoen ton.

Nedersaksen ligt aan de andere kant van de grens bij Groningen, Drenthe en Overijssel. Het is altijd al de deelstaat in Duitsland waar de meeste aardappelen groeien. Dit jaar groeit met in totaal 139.800 hectare bijna een op de twee Duitse aardappelen op een perceel in Nedersaksen.



In Schwalmtal, net over de grens bij Roermond in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is Weuthen – de grootste leverancier van de Noordwest-Europese aardappelindustrie – gevestigd. In die deelstaat neemt de aardappelteelt met 10 procent toe tot 45.900 hectare.


Grote behoefte aan fritesaardappelen

Het zijn niet allemaal hectares die bestemd zijn voor de fabriek, maar de groei in het areaal is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de fritesaardappelteelt. De aardappeltelers haken daarmee aan bij de sterk groeiende behoefte aan fritesaardappelen in Noordwest-Europa.

Afgelopen seizoen was al een sterke toename te zien in de aardappelexport naar de Belgische fritesindustrie. De hoge prijzen die voor deze aardappelen zijn betaald, hebben telers aangemoedigd om hun areaal zoveel mogelijk uit te breiden. Bovendien hebben nieuwe telers zich hierdoor laten verleiden om ook aardappelen te planten.

In het zog van de Belgische aardappelindustrie wordt ook hard gewerkt aan een capaciteitsvergroting in de Franse aardappelverwerking. Om die fabrieken van grondstof te kunnen voorzien, is dit jaar ook een forse uitbreiding in het Franse aardappelareaal te zien met 17.000 hectare (+11 procent) naar 171.100 hectare, meldt het Franse agrarisch statistiekbureau Agreste.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer