Belgapom verlaagt aardappelprijs naar 25 euro

De Belgische notering voor vroege fritesaardappelen is vorige week verlaagd. Ten opzichte van de voorafgaande week is de prijs met 5 euro gedaald naar 25 euro per 100 kilo. Dat meldt de Belgische brancheorganisatie Belgapom.

Belgapom+verlaagt+aardappelprijs+naar+25+euro
© Haijo Dodde

De prijsdaling valt aardappeltelers rauw op het dak. Zij hadden tot voor kort veel hogere prijzen in hun hoofd. De oude oogst werd nog voor meer dan 60 euro per 100 kilo verhandeld en de nieuwe oogst begint op een prijsniveau dat ruim de helft lager ligt.



Belgapom spreekt van een rustige markt. Dat betekent dat het aanbod groter is dan de vraag. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat de fritesfabrikanten worden voorzien van aardappelen die vooraf al zijn vastgelegd. Daarmee krijgen zij voldoende aardappelen geleverd om de fabrieken aan de gang te houden. Zij hoeven niet de markt op om extra aardappelen te kopen.


Kleinere kopers

Het aanbod dat nu beschikbaar komt, is door de afwezigheid van de fritesfabrikanten al snel te groot voor de markt. Er zijn wel kleinere kopers actief op de markt, maar de hoeveelheden die zij afnemen, is niet groot genoeg om de notering op niveau te houden.

De Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap maakten vorige week ook al melding van een rustige stemming in de markt waarin slechts een beperkt aantal transacties werd waargenomen. Het zijn vooral de schilbedrijven die de aardappelen kopen. Viaverda en Fiwap noteerden dinsdag nog 30 euro per 100 kilo en zaten daarmee op het prijsniveau dat Belgapom de vrijdag ervoor noteerde.


Het Duitse Reka Rheinland noteerde vrijdag 25 euro per 100 kilo vroege aardappelen. Dat betekent ook een verlaging van 5 euro in vergelijking met de week er voor. De notering voor het ras Zorba daalde met 6 euro naar 26,50 per 100 kilo. De eerste notering van Innovator is in Duitsland vastgesteld op 27,50 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer