Definitieve pootgoedprijs Agrico stijgt naar 44,65 euro per 100 kilo

De definitieve pootgoedprijs van aardappelcoöperatie Agrico is over het seizoen 2023-2024 uitgekomen op 44,65 euro per 100 kilo. Deze prijs geldt voor alle rassen en klassen van geleverde kilo's in de maat 28 millimeter opwaarts.

Definitieve+pootgoedprijs+Agrico+stijgt+naar+44%2C65+euro+per+100+kilo
© Job Hiddink

De definitieve prijs komt hoger uit dan de prognose die eerder dit jaar werd vastgesteld op 43,20 euro per 100 kilo 28 millimeter opwaarts. De uiteindelijke uitbetaling viel beter uit, omdat de pootgoedmaat compleet was uitverkocht en de bovenmaat van de fritesaardappelrassen tot 70 millimeter ook is verkocht als pootgoed.



Buiten West-Europa zijn nauwelijks grote maten afgezet. 'Voor de meeste exportbestemmingen gelden strikte regels wat betreft sorteringen die worden geïmporteerd en zit daar geen flexibiliteit in om dat aan te passen', verklaart Agrico.

De vraag van bestemmingen overzee naar Nederlands pootgoed was beperkt. Dat had ook te maken met de hoge prijzen als gevolg van de kleine productie in de pootgoedmaten. De krapte aan financiële middelen in veel verre bestemmingen vormde zo een barrière om nieuw pootgoed te kopen. Dat resulteerde afgelopen seizoen in geringere afzetvolumes naar deze landen.

Alleen Egypte vormde hierop een uitzondering. Dat land vroeg veel pootaardappelen, maar werd daarin voor een belangrijk deel voorzien vanuit Schotland. De Schotten telen nog een vrij groot aandeel van vrije rassen die geschikt zijn voor Egypte. Dat maakte het mogelijk dat Schotland 52.000 ton pootgoed aan Egypte kon leveren. Nederland zag zijn totale afzet naar Egypte afgelopen seizoen bijna halveren tot minder dan 24.000 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer