Deltaplan Agrarisch Waterbeheer scoort goed bij boeren
Bijna alle boeren die deelnemen aan acht projecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) zijn daar tevreden over. Ze zouden deelname ook vrijwel allemaal aanbevelen aan andere boeren. 'De winst zit bij de boeren die nog niet meedoen', stelt een van de deelnemers in de evaluatie van het DAW. Dat blijkt uit een recente evaluatie.
Het DAW helpt boeren en tuinders bij het vergroten van hun kennis op het gebied van agrarisch bodem- en waterbeheer. Uit onderzoek van Aequator Groen + Ruimte blijkt dat deelnemers de DAW-projecten positief waarderen. Bijna alle deelnemers geven aan weer mee te willen doen. Ruim driekwart van de deelnemers heeft nieuwe kennis opgedaan, variërend van nieuwe kennis tot verdieping van bestaande kennis. Het onderzoek is gedaan onder deelnemers van acht DAW-projecten, verspreid over Nederland.
'De resultaten van het onderzoek geven ons een scherper beeld van wat boeren, telers en tuinders uit deelname aan onze projecten halen en hoe effectief dat is', zegt DAW-programmamanager Meri Loeffen. 'Het bevestigt nog maar eens dat ons stimuleringsprogramma relevant en nodig is om daadwerkelijk doelen te bereiken op het gebied van bodem- en waterkwaliteit en het realiseren van economisch sterke en duurzame landbouwbedrijven.'
De motivatie van deelnemers om mee te doen aan de kennisdeling- en bewustwordingsprojecten van het DAW blijkt divers. Het varieert van de behoefte om kennis op te doen over bijvoorbeeld mest, stikstof en droogte voorkomen tot aan de verwachting dat het kosten kan besparen en strategische informatie voor de toekomst van hun bedrijf kan opleveren. Deelnemers zeggen hierover in het onderzoeksrapport: 'Door inzicht te verkrijgen via bijvoorbeeld metingen krijg ik zelf inzicht in de feiten en kan ik de overheid deze feiten laten zien' en 'Ik ben me gaan verdiepen in bijvoorbeeld stikstof leverend vermogen van de bodem en zo word ik wel bewuster'.
Onzekerheid toekomst
Veel geïnterviewden geven aan dat er op de lange termijn nog veel onzeker is. Bij de stappen die zij nu nemen, houden ze rekening met verschillende scenario's en mogelijke beleidsaanpassingen. Met minder onzekerheden over hoe de agrarische sector en het platteland er over een aantal jaar uitzien, zouden zij mogelijk andere stappen nemen. Grote veranderingen lijken nu niet mogelijk. Daarom worden voorzichtige stappen gezet die in elk scenario nuttig lijken.
Het DAW bestaat sinds 2013. Het is een samenwerkingsverband van LTO, de Unie van Waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (nu Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en het Interprovinciaal Overleg. Zij worden ondersteund door het Kadaster en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Boeren kunnen op vrijwillige basis meedoen en meewerken aan voldoende en schoon water en een gezonde bodem.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
-
John Deere Tractor 6100M (RL) #152569
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %