Rijkswaterstaat wil boerenland bij Maas onder laten lopen

Rijkswaterstaat wil aan de Gelderse kant rond stuw Grave in de gemeente Heumen een nevengeul aanleggen door de uiterwaarden. Woensdag is de inspraakprocedure opengegaan.

Rijkswaterstaat+wil+boerenland+bij+Maas+onder+laten+lopen
© Ruben Meijerink

Ongeveer 25 grondeigenaren in het gebied, voornamelijk boeren, zijn eerder al per brief geïnformeerd. Onafhankelijke taxateurs gaan de hoogte van de schadeloosstelling bepalen. De waardering van de grond is daar onderdeel van. Er is nog geen grond aangekocht of toegezegd.

Voorzitter Edwin Sengers van ZLTO Rijk van Nijmegen is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen. 'Rijkswaterstaat zegt dat er nog niets vaststaat, maar er is al wel een geul van 3,5 kilometer lang en 35 meter breed ingetekend. Plus aan beide zijden een bufferstrook van 15 meter. De geul slingert bovendien, dus dan blijft er op sommige plekken maar weinig van de landbouwgrond over.'


Realisatie in 2027

Namens de ZLTO-afdeling is Sengers met Rijkswaterstaat in gesprek over de geul. 'Vooral over de uitgestippelde route, want die kan in onze ogen veel efficiënter. Realisatie in 2027 gaan ze ook nooit voor elkaar krijgen.'

Sengers maakt zich vooral zorgen over de positie van de landbouw in het gebied op de lange termijn. 'Er zijn veel overheidsinstanties met allemaal eigen opdrachten en doelen. Maar elke samenhang ontbreekt en er wordt niet nagedacht over de impact op het gebied en de bedrijven die er zitten. Ik wil de provincie erop wijzen dat er een helikopterview moet komen met meer regie op de invulling van het gebied, inclusief de landbouwstructuur. De druk op landbouwgrond is enorm en de agrarische sector hangt constant aan de laatste mem.'


Verbeteren waterkwaliteit

De plannen voor de nevengeul zijn onderdeel van het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van de hele Maas binnen de Europese Kaderrichtlijn Water. De geul wordt een leefgebied voor waterplanten en -dieren die stromend water nodig hebben. Door de bouw van zeven stuwen is de natuurlijke stroming in de rivier verstoord geraakt.

De nevengeul krijgt het karakter van een natuurvriendelijke beek die parallel langs de rivier loopt. De ingreep zorgt er volgens Rijkswaterstaat voor dat de biodiversiteit toeneemt in en rondom het water. De ligging en het ontwerp van de geul worden volgend jaar vastgesteld. Daarna wordt geprobeerd tot overeenstemming te komen met eigenaren om de grond beschikbaar te krijgen. In het uiterste geval kan worden overgegaan tot het opleggen van een gedoogplicht of het onteigenen van gronden.
Informatie over dit project staat van 22 augustus tot en met 2 oktober online op platformparticipatie.nl. Op papier zijn de stukken tot diezelfde datum op afspraak te bekijken op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch of het gemeentehuis van Heumen. In Nederasselt vindt op 11 september een informatiebijeenkomst plaats.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer