POV: controleer op wilde zwijnen in te oogsten maispercelen

Grondeigenaren moeten tijdig controleren of er wilde zwijnen zitten in te oogsten maispercelen. Die oproep doet de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

POV%3A+controleer+op+wilde+zwijnen+in+te+oogsten+maispercelen
© Horst Jegen

Mochten er wilde zwijnen in de percelen zitten, dan adviseert POV om contact op te nemen met een lokale jager. Ook wordt aangeraden de loonwerker in te lichten. Doel is om verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Wilde zwijnen verschuilen zich graag in mais. Het is dan ook geen onbekend gezicht dat een wild zwijn het een perceel ontvlucht wanneer de hakselaar begint met oogsten. Dit jaar is het volgens de POV extra belangrijk om de dieren in de gaten te houden, vooral langs de grens met Duitsland.

In verschillende Duitse regio's, waaronder de deelstaat Hessen, zijn al veel besmettingen met Afrikaanse varkenspest geconstateerd onder wilde zwijnen. 'De Nederlandse varkenshouderij neemt al geruime tijd maatregelen om de insleep van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren. Hier valt ook de controle op wilde zwijnen onder', schrijft de belangenvereniging.


Afzetting van gebied

Als een besmet wild zwijn wordt ontdekt in Nederland gaat het draaiboek voor Afrikaanse varkenspest in werking. Dit betekent dat het gebied wordt afgezet, met beperkingen voor transport van dieren, bewerking van grond en een oogstverbod.

De POV roept agrarisch ondernemers op om melding te maken wanneer er wildschade is op een perceel en/of er wilde zwijnen zijn gesignaleerd. 'Op deze manier ontstaat een beter beeld van de situatie en kan passende actie worden ondernomen om verdere besmetting te voorkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer