Geen Afrikaanse varkenspest meer in Sardinië en Zweden

Sardinië en Zweden zijn afgelopen week door de Europese Commissie officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest (AVP). Voor het Italiaanse eiland heeft dat wel 46 jaar geduurd, voor Zweden is het ongeveer een jaar na de uitbraken in 2023.

Geen+Afrikaanse+varkenspest+meer+in+Sardini%C3%AB+en+Zweden
© Vidiphoto

Deze vrijverklaring markeert voor Sardinië het einde van een uitbraak van het AVP-genotype I. Dat werd daar voor het eerst in 1978 aangetoond bij varkens.

De eliminatie van het virus in dat land is bereikt door een strikt uitroeiings- en controleprogramma. Een team van nationale en regionale experts leidde dat en de EU ondersteunde het uitroeiingsprogramma.

AVP-maatregelen in Sardinië

De maatregelen waren met name gericht op een verbeterde bewaking bij wilde zwijnen en gedomesticeerde varkens, in combinatie met een betere algemene bioveiligheid voor iedereen die met varkens omgaat. Varkenshouders en jagers werden kennis bijgebracht en getraind om te voorkomen dat AVP wordt binnengehaald en verspreid.

Zweden is ook AVP-vrij verklaard, ruim een jaar nadat de besmettelijke varkensziekte voor het eerst werd ontdekt bij een dood wild zwijn in de provincie Västmanland. Na de korte epidemie in augustus en september vorig jaar zijn er in Zweden geen nieuwe gevallen geweest.

De Zweedse autoriteiten hebben volgens de Europese Commissie snel adequate maatregelen genomen om de ziekte te bestrijden en uit te roeien. Aanbevelingen van het Europese Veterinary Emergency Team heeft het Scandinavische land ter harte genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer