Profiel: Tjarda Klimp maakt naam met haar strategisch leiderschap

De financiële vrouw van Vion, Tjarda Klimp, schuift door naar de top van Nederlands grootste vleesverwerker. Eind dit jaar komt de algehele leiding bij haar in handen.

Profiel%3A+Tjarda+Klimp+maakt+naam+met+haar+strategisch+leiderschap
© Studio Van Assendelft

De roots van Klimp (1972) liggen in de provincie Groningen. Daar is ze geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf met vleeskuikens. Die boerenachtergrond zit in haar verankerd, zegt Klimp in het gesprek dat Nieuwe Oogst op 10 september heeft met het haar Ronald Lotgerink, de CEO die ze opvolgt.

Klimp heeft een indrukwekkende staat van dienst. Haar loopbaan begint in 1998 bij General Electric. Bij het bedrijf dat pioniert met technologieën vervult ze diverse leidinggevende operationele en financiële functies in binnen- en buitenland. Tussen 2011 en 2020 werkt Klimp als financieel directeur van diverse bedrijfsonderdelen bij AkzoNobel. Bij de chemiereus wordt ze door haar strategische leiderschapscapaciteit gekwalificeerd 'als uiterst talentvol'.


Klimp overziet goed waar efficiëntie en besparingen zijn te behalen, maar ook waar moet worden geïnvesteerd, meldt het onlineplatform MT/Sprout. Die kwaliteiten komen haar goed van pas bij Vion. Daar treedt ze eind 2021 in dienst na een tussenstap bij biotechnologiebedrijf Corbion, voorheen CSM. De vleesverwerker schrijft dat jaar voor het eerst sinds 2014 rode cijfers en zit in de transitie naar een ketengedreven bedrijf.

De aanzet daarvoor geeft voormalig CEO Francis Kint, de voorganger van Lotgerink. Deze transformatie is nu zo goed als afgerond. Klimp speelt daarin de afgelopen drie jaar een rol als onderdeel van de tweehoofdige directie. Tijdens het gesprek in het voorjaar van 2022 van Nieuwe Oogst met de Vion-directie over de jaarcijfers bijvoorbeeld is er nog geen sprake van terugtrekken uit Duitsland.

Nu zijn de sanering en verkoop zo goed als rond en is de focus van Vion ingedamd tot de Benelux. Als Klimp eind dit jaar de leiding krijgt, is het bedrijf afgeslankt en minder complex. Aan haar rest dan de schone taak om samen met een nieuwe financieel directeur en operationeel directeur Leon Cuypers in een markt met een krimpende veestapel zwarte cijfers te schrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer