Tjarda Klimp volgt Ronald Lotgerink op als CEO van Vion

Ronald Lotgerink neemt aan het einde van dit jaar afscheid als CEO van Vion Food Group. Hij wordt opgevolgd door Tjarda Klimp. Klimp is al langer werkzaam bij het vleesconcern; de afgelopen drie jaar als financieel directeur. Aan haar de taak om Vion de volgende fase in te leiden, staat in een persbericht.

Tjarda+Klimp+volgt+Ronald+Lotgerink+op+als+CEO+van+Vion
© Studio Van Assendelft

Klimp is trots om Vion verder te mogen leiden naar een toekomstbestendige organisatie. Een sterke samenwerking en innovatie zijn daarbij voor haar leidende principes. 'Samen met onze medewerkers en ketenpartners werken we aan voedselveiligheid, bestaanszekerheid voor boeren en betaalbaarheid voor consumenten. Met een sterke focus op duurzaamheid voor mens, milieu en dier.'

Sinds 2019 richt Vion zich primair op het bouwen van duurzame varkensvlees-, rundvlees- en plantaardige ketens voor de Benelux en de Europese markten. Dit om klimaatdoelen te behalen, een eerlijk inkomen voor partners te garanderen, productintegriteit te realiseren en het dierenwelzijn te verbeteren.

Over de afgelopen jaren heeft het concern te maken gehad met grote uitdagingen, net als de rest van de vleesindustrie. Afrikaanse varkenspest in Duitsland heeft geleid tot lagere volumes en hogere prijzen, wat heeft geresulteerd in een dalende vraag en tegenvallende verkoop. Vion, dat zich voorheen richtte op exportmarkten in met name Duitsland, ondervindt nu concurrentie van regio's met lagere kosten, zoals Brazilië en de Verenigde Staten.

Dit is een van de redenen waarom Vion in 2022 het 'Change that matter'-programma lanceerde. Doel is om de financiële prestaties te verbeteren en een toekomstbestendig bedrijf te creëren.


Verkoop van activiteiten

Vooral in Duitsland heeft Vion de laatste maanden fors gesaneerd in de vleesproductie. Zo tekende de organisatie in augustus van dit jaar nog een overeenkomst om de aandelen in de vestigingen in Vilshofen en Landshut te verkopen aan Erzeugergemeinschaft Südbayern (EG Südbayern).

Deze partij had al een belang van 49 procent in die vestigingen. De transactie wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en het vervullen van de afsluitingsvoorwaarden.

Op 5 september kondigde Vion de ondertekening aan van een principeovereenkomst met Tönnies Group voor de overname van het grootste deel van de Duitse rundvleesactiviteiten. Deze overeenkomst is nu eveneens onderhevig aan goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en gebruikelijke goedkeuringen en sluitingsvoorwaarden. Naar verwachting wordt de overname in 2025 afgerond.

Het gaat hier om de rundvleesactiviteiten in Buchloe, Crailsheim (inclusief varkensvlees) en Waldkraiburg. Ook de uitbeningsfaciliteit in Hilden, de huidverwerkingsfabrieken van BestHides in Memmingen en Eching-Weixerau en de meeste ondersteunende activiteiten in Duitsland maken deel uit van de voorgenomen overname van Tönnies.

De herziening van de Duitse activiteiten moet aan het einde van dit jaar zijn afgerond, meldt Vion. De formele goedkeuringsprocessen lopen echter door tot in 2025. Met het oog op de lopende herziening zal het jaarverslag over 2023 tegen het einde van de maand oktober worden gepubliceerd.


Meer toegevoegde waarde bieden

In de komende jaren legt Vion de nadruk op het verder verbeteren van welzijns- en duurzaamheidsstandaarden in samenwerking met boeren, klanten en andere belanghebbenden. Als marktleider in varkensvlees, rundvlees en plantaardige producten in de Benelux wil het concern de relaties met retail- en foodserviceklanten versterken en tegelijkertijd het aantal producten en diensten met toegevoegde waarde uitbreiden.

Investeringen in de productiefaciliteit in Groenlo en de nieuwe aanvoerfaciliteiten rondom de stal in Tilburg dragen bij aan een verbetering van de normen voor dierenwelzijn en de groei van biologische ketens. Via deelconcepten als 'Good Farming Sustainability' en 'Good Farming World' wil Vion stappen blijven maken in CO2-reductie. Ook geeft de organisatie aan voorop te willen lopen op het gebied van internationale welzijnsnormen.

Het uiteindelijke doel is om de duurzaamste proteïneproducent van Europa te worden, met CO2-neutraliteit tegen 2045.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer