China neemt FrieslandCampina onder de loep

China neemt zuivelcoöperatie Royal FrieslandCampina onder de loep in een onderzoek naar subsidies van de Europese Unie voor zuivelproducten die China importeert. Het Nederlandse zuivelconcern is samen met twee andere Europese zuivelexporteurs op een onderzoekslijst gezet en moet mogelijk informatie aanleveren.

China+neemt+FrieslandCampina+onder+de+loep
© Arie Meijer

Het is de nieuwste zet van China in een lopend handelsconflict met Brussel. Vorige week zette Beijing al stappen om tijdelijke heffingen op te leggen aan brandy uit de Europese Unie. Ook werd een onderzoek uitgevoerd naar Vion vanwege 'Europese varkensvleessteun'. Dit alles is een reactie op extra importheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's. Die zouden tegen dumpprijzen worden verkocht.

FrieslandCampina meldt dat het 'desgevraagd en in overeenstemming met wet- en regelgeving, de benodigde informatie met betrekking tot het onderzoek zal verstrekken'. China kondigde het onderzoek naar Europese subsidies voor zuivelproducten in augustus al aan. Toen zei de Europese Commissie van plan te zijn om 'de belangen van de Europese zuivelindustrie krachtig te verdedigen'.


Het Chinese onderzoek richt zich op Europese subsidies voor een reeks zuivelproducten, waaronder verse en bewerkte kaas, blauwe kaas, melk en room.


Gelijk speelveld

Een woordvoerder van FrieslandCampina kan nog niet zeggen wat het betekent als China strengere importregels invoert voor zuivelproducten uit de Europese Unie. 'Het is te prematuur om daarop vooruit te lopen.' Wel benadrukt hij dat vrije handel tussen landen mogelijk moet zijn en blijven. 'Wij zijn voor een gelijk speelveld.'


In het jaarverslag over 2023 meldt de zuivelcoöperatie dat de stijging van de melkaanvoer in China vorig jaar met 3,5 procent 'beduidend lager' was dan in voorgaande jaren, 'die gekenmerkt werden door groeipercentages van 8 procent'.

De daling kwam voornamelijk door de tegenvallende economische groei in het land, meldde FrieslandCampina toentertijd. China is een belangrijk zuivelland; volgens het concern is het land verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de wereldzuivelhandel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer