Tönnies neemt merendeel vleesactiveiten van Vion in Duitsland over

De Tönnies Group gaat het merendeel van zowel de rundvlees- als varkensvleesactiviteiten van Vion Food Group in Duitsland overnemen. Daartoe hebben beide slacht- en vleesverwerkende concerns 5 september een principeovereenkomst gesloten.

T%C3%B6nnies+neemt+merendeel+vleesactiveiten+van+Vion+in+Duitsland+over
© Vion

De voorgestelde overeenkomst is onderhevig aan goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten en gebruikelijke goedkeuringen en sluitingsvoorwaarden. Naar verwachting wordt de overeenkomst in 2025 afgerond.

De voorgenomen transactie volgt op een uitgebreide evaluatie van het Duitse portfolio van Vion Food Group die in januari werd aangekondigd en de strategische verschuiving om zich primair te richten op de Benelux. Na de desinvesteringen van Landshut en Vilshofen, heeft Vion verdere vooruitgang geboekt met de herstructurering van de Duitse activiteiten op het gebied van slachten, uitbenen en bijproducten van rundvlees in Zuid-Duitsland.

Ook varkens

De transactie zou inhouden dat Tönnies Group de rundvleesactiviteiten van Vion in Buchloe, Crailsheim (inclusief varkensvlees) en Waldkraiburg overneemt. Samen met de sluiting van de varkensslachterij en -verwerking in Emstek eerder dit jaar betekent het dat Vion ook geen varkens meer slacht in Duitsland. Alleen de varkensvleesverwerking in Twist blijft voorlopig nog in handen van Vion.

Verder houdt het concern nog aandelen in de runderslachterij in Furth im Wald en heeft het nog twee locaties voor 'foodservice' in Holzwickede en Großostheim. Over Twist, en beide 'foodservicebedrijven' is nog geen definitieve beslissing genomen.

De overname door Tönnies betreft dus ook de uitbeningsfaciliteit in Hilden, de huidverwerkingsfabrieken van BestHides in Memmingen en Eching-Weixerau en het merendeel van de Duitse ondersteunende activiteiten van Vion.

'Deze voorgenomen transactie is een belangrijke stap in Vions strategische heroriëntatie', stelt CEO Ronald Lotgerink van Vion. 'We hebben beloofd de meest capabele partners te vinden om een welvarende toekomstige ontwikkeling van de af te stoten bedrijven te waarborgen en ook om onze investeringen in de overgebleven bedrijven te verhogen. We zetten nu een nieuwe stap in het nakomen van onze toezeggingen.'

Tönnies grootste

Als de overname van de rundvleesactiviteiten wordt goedgekeurd, wordt Tönnies ook bij het slachten en verwerken van rundvlees de grootste in Duitsland. Bij de varkens was het slachterijconcern al de onderneming met het grootste marktaandeel.

Vion Food Group is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende- en vertegenwoordigingskantoren in zestien landen. In 2022 behaalde Vion een omzet van 5,3 miljard euro met meer dan 11.000 medewerkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer