Industrie heeft minder behoefte aan Nederlandse aardappel

De aardappelverwerkende industrie heeft in september veel minder Nederlandse aardappelen verwerkt dan in voorgaande jaren. Voor het eerst sinds 2012 bleef de grondstofaanvoer in september onder de 300.000 ton steken, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Industrie+heeft+minder+behoefte+aan+Nederlandse+aardappel
© Haijo Dodde

Hoewel de verwerking van Nederlandse aardappelen duidelijk gas terugneemt, neemt die van importaardappelen alleen maar toe. Vorige maand werd een recordhoeveelheid uit import verwerkt.

Uit de Vavi-cijfers blijkt dat vorige maand in totaal 296.900 ton aardappelen is verwerkt in Nederland. Deze hoeveelheid is 37.300 ton (11 procent) kleiner dan in dezelfde maand vorig jaar. Eenzelfde verschil is er ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde voor de maand september.

De helft van de verwerkte hoeveelheid aardappelen is afkomstig uit import. De invoer was met 148.700 ton bijna 5.000 ton groter dan vorig jaar. De aanvoer van Nederlandse aardappelen naar de fabrieken daalde daarentegen ten opzichte van vorig jaar met 42.100 naar 148.200 ton. Dat verklaart ook direct waarom in de markt weinig tot niets te merken was van interesse van fritesfabrikanten om aardappelen te kopen in de vrije markt.


Zomerstop

In de maanden juli tot en met september is in totaal 866.900 ton aardappelen verwerkt. Daarmee loopt de verwerking 4,4 procent achter op dezelfde periode vorig jaar. Een grotere spreiding in de zomerstop werd genoemd als oorzaak van een geringere verwerking in augustus, maar die tendens werd vorige maand doorgetrokken.

In eerste instantie resulteerde de mindere verwerking vooral in een daling van de productie van overige aardappelproducten. In september schroefden de fabrieken ook de productie van de hoofdartikelen van voorgebakken product – met name frites – terug.





Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer