'Met juiste rassen kan stikstofgift aardappelen nog lager'

In het programma 'Weerbaarheid in de praktijk' worden in de aardappelpilot op vier locaties verspreid over Nederland acht aardappelrassen met een lage stikstofbehoefte getest. De planten zijn geteeld met minder dan 175 kilo zuivere stikstof per hectare en waar nodig met ondersteuning van biostimulanten.

%27Met+juiste+rassen+kan+stikstofgift+aardappelen+nog+lager%27
© Haijo Dodde

Guido Schriever van de LLTB is namens LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente projectleider van de pilot. Hij organiseert deze maand enkele veldbijeenkomsten om belangstellenden bij te praten over de bevindingen in de meerjarige pilot. Vorige week deed hij dat op een perceel van akkerbouwer Henk van de Westeringh in de buurt van het Flevolandse Zeewolde. Het ministerie van LVVN en BO Akkerbouw financieren het programma.

Doel van de pilot is de weerbaarheid van aardappelgewassen verbeteren met een uitgekiende teeltstrategie en rassen die daarvoor geschikt zijn. Schriever legt uit dat de gebruikte rassen een lage stikstofbehoefte hebben en vroeg afrijpen. 'We willen uiterlijk in september kunnen rooien. Verder gebruiken we biostimulanten voor bijvoorbeeld stimuleren van de wortelgroei of de knolaanzet en voor verminderen van om abiotische stress.'


Demo op proefbedrijven

De acht geteste rassen zijn Donata, Armedi, Baroque, Travolta, Virgil, Castor, Lady Jane en Ikarus. Deze rassen zijn overgebleven uit een grote demo vorig jaar op de proefbedrijven Westmaas en Vredepeel.

Een goed wortelstelsel maakt aardappelen weerbaarder tegen ziekten en stress

Guido Schriever, projectleider programma 'Weerbaarheid in de praktijk'

De aardappelen zijn vorig jaar ook geteeld bij een laag stikstofniveau en beoordeeld op opbrengst, kwaliteit en bewaarbaarheid. Voor de teelt van fritesaardappelen zijn deze acht rassen uitgeselecteerd als veelbelovend.

Op het perceel van Van de Westeringh zijn de rassen Donata, Armedi en Baroque pas eind mei gepoot. Schriever is tevreden met de opbrengsten van de proefrooiingen. 'Het is ongekend wat er nu aan productie al in de ruggen zit, ondanks het late poottijdstip en de beperkte stikstofgift', zegt hij.

'Om het gewas langer te laten groeien voor een betere maatsortering is hier HoldPlus gespoten. Dit is een biostimulant die de vorming van ethyleen in het gewas tegengaat en daarmee de afrijping uitstelt', legt de projectleider uit.


Worteldominantie

Schriever graaft een aardappelplant van het ras Armedi uit en laat de vele recent gevormde haarwortels zien. Hij spreekt over worteldominantie en het verband met de productie van het hormoon cytokine. 'Aardappelen met een goed wortelstelsel zijn weerbaarder tegen ziekten en abiotische stress.'


Het programma 'Weerbaarheid in de praktijk' wordt dit jaar afgesloten. Schriever zegt dat de bevindingen van de afgelopen drie jaar over de aardappelpilot op een rij worden gezet.'

Er is belangstelling voor een vervolg, meldt de projectleider. 'We weten dat met de juiste rassen en de juiste strategie de stikstofgift nog lager kan. De weerbare teelt willen we de komende jaren verder verfijnen en tegelijk zorgen dat de praktijk hier geleidelijk op aansluit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer