Belgische proefrooiing Fontane nu op gemiddeld 43 ton

De vierde proefrooiing van de fritesaardappel Fontane door onderzoeksinstelling Viaverda in België laat een variatie zien in opbrengst van 20 tot 73 ton per hectare. Het gemiddelde ligt op 43 ton per hectare.

Belgische+proefrooiing+Fontane+nu+op+gemiddeld+43+ton
© Haijo Dodde

Viaverda voert de proefrooiing uit op 36 praktijkpercelen. De laatste monstername is van vorige week en op dat moment was al op vijf percelen loofdoding toegepast. Het aantal gemiddelde groeidagen is 113. Alle percelen die in april zijn gepoot zijn inmiddels van nature volledig afgestorven of doodgespoten. De percelen die in mei zijn gepoot zijn voor 50 procent afgerijpt en de junipercelen staan vaak nog behoorlijk groen.

De bruto-opbrengsten zijn sterk afhankelijk van het moment van poten. Het varieert op dit moment in het seizoen van gemiddeld 64 ton voor poten in april, tot 49 ton voor poten in mei en 34 ton per hectare voor de percelen die pas in juni zijn gepoot. Het vijfjarig gemiddelde van proefrooiingen bij Fontane in België voor half september ligt op 51 ton per hectare.

De Belgische onderzoekers constateren dat er sinds de vorige proefrooiing nog een behoorlijke aangroei is van aardappelen op de bemonsterde percelen. Gemiddeld is er omgerekend in de periode vanaf begin september nog ruim 7 ton per hectare bijgekomen. Dat komt overeen met een dagelijkse aangroei van 560 kilo per hectare en dat is veel voor de laatste periode in het groeiseizoen.


72 procent 50-op

De maatsortering van de Fontane maakt ook een inhaalslag in de proefrooiing van Viaverda. Vrijwel alle percelen halen een sortering van 60 procent van de aardappelen grover dan 50 millimeter. Het gemiddelde van aardappelen boven 50 millimeter ligt nu op 72 procent. Het vijfjarig gemiddelde van de grofte van de aardappelen na de oogst is in de Belgische monstername 78 procent voor 50-op.

De kwaliteit van Fontane lijkt overwegend goed. Het onderwatergewicht is met gemiddeld 386 gram nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de vorige meting. De vroeg gepote percelen halen duidelijk hogere onderwatergewichten, veelal boven de 400 gram. Enkele percelen die zijn gepoot in juni hebben nog moeite om de norm van 360 gram te halen. Op enkele percelen worden knollen met groeischeuren gevonden. Verder zijn er visueel nauwelijks afwijkingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer