Verbeterde versie vogelgriep-radar nauwkeuriger bij inschatting risico op uitbraak

Met verbeterde rekentechnieken en een aantal extra toegevoegde vogelsoorten kan de Bird Flu Radar van de European Food Safety Authority (EFSA) nog beter inschatten hoe groot het risico op vogelgriep in een bepaalde regio is. Ook is er meer aandacht voor agrarisch gebied, waar zich pluimveebedrijven kunnen bevinden.

Verbeterde+versie+vogelgriep%2Dradar+nauwkeuriger+bij+inschatting+risico+op+uitbraak
© EFSA

De sinds 2022 actieve Bird Flu Radar is in opdracht van de EFSA ontwikkeld door een aantal Europese vogelkennisorganisaties zoals het Nederlandse Sovon, meldt de vogelonderzoeksorganisatie. Zij ontwikkelden modellen om het risico op introducties van het virus door trekvogels te voorspellen. Deze radar brengt wekelijks die risico's in beeld op een interactieve kaart. Hier zijn ook de besmettingen onder wilde vogels te zien.

Die wordt nu verbeterd. Met behulp van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, wordt op basis van aantallen vogels en gemelde vogelgriepgevallen een nog betere inschatting gemaakt van de vogelgriepverspreiding. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van geringde vogels en terugvangsten.


Agrarisch gebied

Daarnaast worden dertien nieuwe vogelsoorten aan de radar toegevoegd. Dit zijn onder meer vogelgriepgevoelige watervogelsoorten, zoals de ooievaar, de brandgans en de wulp, die in groepen in agrarisch gebied voorkomen.

Verder is een aantal meeuwen, zoals de kokmeeuw meegenomen, omdat de vogelgriep bij deze vogels de afgelopen jaren hard toesloeg. Ook de buizerd is nu in beeld van de radar. Deze vogel kan als aaseter besmette vogels nuttigen, waardoor het vogelgriepvirus verder kan worden verspreid.

De verbeterde versie komt in de komende weken online.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer