CBb: vergoeding ruimschade pluimvee correct

Een pluimveehouder heeft een correcte tegemoetkoming in de schade gehad, nadat zijn pluimveestapel was geruimd. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De ondernemer was het niet eens met de schadevergoeding, waarop hij bezwaar maakte. Na een hertaxatie heeft hij vervolgens beroep aangetekend.

CBb%3A+vergoeding+ruimschade+pluimvee+correct
© Twan Wiermans

Het pluimvee op dit bedrijf werd in mei 2021 preventief geruimd, nadat bij een ander bedrijf in de buurt vogelgriep was vastgesteld. Daarop is het pluimvee getaxeerd.

Na het bezwaar is de waarde van het pluimvee door drie deskundigen in de vorm van een hertaxatie opnieuw vastgesteld. Daarbij is gebruikgemaakt van waardetabellen die op 23 februari van dat jaar zijn vastgesteld. Zij kwamen op een tegemoetkoming van 302.364,64 euro. Volgens de deskundigen heeft de ondernemer geen aanknopingspunten aangegeven om van die waardetabellen af te wijken.


Duurder voer

Later kwam de pluimveehouder met een andere waardetabel, waarbij door een adviseur de waarde per kip per leeftijdsweek anders werd vastgesteld. Hierdoor liep het bedrag voor de tegemoetkoming op. Volgens de ondernemer zijn na de inval van Rusland in Oekraïne in maart 2021 de kosten van het voer hard gestegen en daarmee ook de waarde van de kippen.

Ook werd er in zijn ogen in de tabellen onvoldoende rekening gehouden met kippen in de leeftijd boven de tachtig weken voor bruine kippen en negentig weken voor witte kippen. De waarde van de kippen komen volgens die tabel uit op 355.070,69 euro. Volgens het CBb kan de ondernemer daarbij onvoldoende hardmaken waarom de door de taxateurs gehanteerde tabel niet klopte.

Ook een tegemoetkoming voor het niet kunnen gebruiken van 44 ton voer en een vergoeding voor kosten voor reiniging en desinfectie is volgens het CBb niet aan de orde. Er is alleen een tegemoetkoming voor gedode dieren of vernietigde voorwerpen of producten. In dit geval is het voer in het voersysteem vernietigd en vergoed. De 44 ton voer was niet verdacht en daarom niet vernietigd. Ook voor de kosten voor reiniging en desinfectie is geen vergoeding mogelijk, oordeelt het CBb.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer