Bromvliegen kunnen mogelijk vogelgriep overdragen

Bromvliegen kunnen mogelijk vogelgriep overdragen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kyushu Universiteit in Japan. Bij een studie naar wilde vogels kwam naar voren dat een aantal van deze vliegen het virus met zich meedraagt. De vliegen voelen zich aangetrokken tot rottend vlees en uitwerpselen.

Bromvliegen+kunnen+mogelijk+vogelgriep+overdragen
© Pixabay

Voor dit onderzoek bestudeerden wetenschappers van de Kuyushu Universiteit een kolonie wilde kraanvogels in de stad Izumi in het zuiden van Japan. In de winter, het seizoen waarin vogelgriep voorkomt, migreren duizenden kraanvogels naar dit gebied. Door hun grote aantallen zijn ze kwetsbaar voor infecties. Tijdens de winter van 2022-2023 stierven 1.600 kraanvogels van de in totaal 10.000 aanwezige kraanvogels aan vogelgriep.

De onderzoekers hebben vervolgens in deze stad vliegenvallen uitgezet om vleesvliegen te verzamelen. Ze waren vooral geïnteresseerd in één soort bromvlieg, de Calliphora nigribarbis. Deze vlieg is als enige actief in de winter, de periode dat de kraanvogels in dit gebied aanwezig zijn. Ook is dit het hoogseizoen van de vogelgriep.


Vlees en uitwerpselen

'Dit, samen met hun aantrekkingskracht op het vlees en de uitwerpselen van dieren, maakt ze een hoofdverdachte van de verspreiding van het virus', zegt universitair hoofddocent Ryosuke Fujita van de landbouwfaculteit van de Kyushu Universiteit.

De onderzoekers verzamelden 648 bromvliegen en ontdekten dat veertien bromvliegen het vogelgriepvirus bij zich droegen. Het merendeel van de viruspositieve bromvliegen werd verzameld op de monsterlocatie die het dichtst bij de kraanvogelkolonie lag.

'Hoewel veertien bromvliegen misschien een laag aantal lijkt, is het vinden van het virus bij 2,2 procent van de bromvliegen een enorm percentage. Zeker vergeleken met andere ziekten die door insecten worden verspreid. Daarbij was het dezelfde virusstam als die ook de kraanvogel heeft geïnfecteerd', licht Fujita toe.


Twee dagen besmettelijk

Volgens de onderzoeker kunnen bromvliegen tot 2 kilometer per dag vliegen en blijft het virus tot twee dagen besmettelijk. Dit betekent dat het virus zo tot 4 kilometer kan worden verspreid. Binnen die straal kan de vlieg bronnen voor voedsel en water, en oppervlakten besmetten. Gezonde vogels kunnen besmet raken door direct contact met deze bronnen of door het verorberen van deze bromvliegen.

De universitair hoofddocent adviseert Japanse pluimveehouders om netten of insecticiden in te zetten om deze vliegen te bestrijden. Bij pluimveebedrijven met uitloop wordt dit lastiger.

De onderzoekers willen nu vliegen vangen gebieden rond besmette bedrijven, waar een quarantaine geldt. Door aan te tonen dat deze vliegen het virus bij zich dragen, hopen ze het definitieve bewijs te vinden dat bromvliegen deze uitbraken van vogelgriep veroorzaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer