Minister wil nieuwe functie geven aan lege stallen en schuren

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) onderzoekt de mogelijkheden om leegstaande stallen en schuren een andere functie te geven, bijvoorbeeld door ze om te bouwen tot woningen. Ze geeft hier binnen drie weken uitsluitsel over.

Minister+wil+nieuwe+functie+geven+aan+lege+stallen+en+schuren
© Dirk Hol

Keijzer zei dit in een debat in de Tweede Kamer over Ruimtelijke Ordening na vragen van haar BBB-Kamerlid en partijgenote Marije Wijen-Nass. Opvallend genoeg geeft de minister daarmee uitvoering aan een motie die zij eerder zelf als Kamerlid heeft ingediend met BBB-Kamerlid Cor Pierik.

In die motie verzochten zij de regering om aanpassing van de wet- en regelgeving om het verbouwen van leegstaande stallen en schuren mogelijk te maken en ze een nieuwe functie te geven. Op deze manier kan verpaupering van leegstaand vastgoed worden tegengegaan en kan op kleine schaal tegemoet worden gekomen aan de vraag naar woonruimte. De motie kreeg destijds steun van vrijwel alle partijen, met uitzondering van GroenLinks-PvdA, PvdD en Volt.


Bouwen op het erf

Keijzer bekijkt in het kader van woningbouw ook de mogelijkheid om de stallen en schuren te ruilen voor enkele woningen op het erf. Volgens de minister kan dat eveneens helpen om de woningnood in kleine gemeenschappen te verlichten. 'Elke woning is er één.' Het idee om functieverandering mogelijk te maken, is wisselend ontvangen bij de betrokken gemeenten, merkt Keijzer.

Zolang er daken zijn zonder zonnecollectoren, leggen we ze niet in de groene ruimte of op het water

Minister Mona Keijzer (VRO)

Om aan de woningbouwopgave van 100.000 woningen per jaar te voldoen, verwacht de minister dat 70 procent binnenstedelijk kan worden gebouwd, zoals door haar voorganger Hugo de Jonge al was genoemd in het voorontwerp van de Nota Ruimte.

De overige 30 procent kan buitenstedelijk worden gebouwd, voornamelijk op landbouwgrond. Daarvoor is volgens Keijzer 0,5 procent van het landbouwoppervlakte toereikend. Hoe en waar woningbouw rond de woonkernen kan plaatsvinden, is aan de betreffende gemeente om te bepalen.


Beschermde landbouwgrond

De minister heeft tijdens het debat inzicht gegeven in haar visie op ruimte. Zo werkt ze met landbouwminister Femke Wiersma aan een afwegingskader dat moet zorgen voor bescherming van hoogwaardige landbouwgrond. Ook zegt Keijzer zich met hand en tand te verzetten tegen zonnepanelen op landbouwgrond. 'Zolang er daken zijn zonder zonnecollectoren, leggen we ze niet in de groene ruimte of op het water.'

Ze pleit voor het invullen van de ruimtelijke opgaven voor integratie van functies, bijvoorbeeld landbouw en recreatie of natuur en landbouw. 'Combinaties van ruimtegebruik, daar moeten we naartoe.' Ze noemt daarbij wandelpaden op agrarische grond als een van de voorbeelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
Meer weer