Stikstof houdt woningbouw niet tegen: 'Niet het grootste probleem'

De stikstofemissie, onder meer van agrarische bedrijven, is niet de reden dat de woningbouw niet van de grond komt. Dat stelt directeur Fahid Minhas van Neprom, de brancheorganisatie van maatschappelijk betrokken project- en gebiedsontwikkelaars in Nederland.

Stikstof+houdt+woningbouw+niet+tegen%3A+%27Niet+het+grootste+probleem%27
© Marcel Berendsen

Minhas was donderdag 26 september een van de deelnemers aan een rondetafelgesprek over ruimtelijke ordening in de Tweede Kamer. Tijdens zo'n gesprek gaan specialisten uit het bedrijfsleven en de overheid in gesprek met Kamerleden, zodat zij een beter beeld van de situatie kunnen vormen in aanloop naar debatten.

Kamerlid Harm Holman (NSC) vroeg Minhas in welke mate de organisaties die hij vertegenwoordigt, last hebben van stikstof. 'Stikstof is niet het grootste probleem waardoor bouwprojecten niet haalbaar zijn of niet van de grond komen', antwoordde de directeur.

'Stikstof is zeker een uitdaging bij woningbouwprojecten, maar het is niet de grootste uitdaging. Daar moeten we eerlijk over zijn. Stikstof speelt met name een grote rol bij weginfraprojecten, veel minder bij woningbouw. Er zijn veel woningbouwprojecten die gewoon kunnen doorgaan', zegt Minhas.


Vergoeding

Mark Heijmans, themacoördinator omgeving bij LTO Nederland, was ook een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek. Hij pleitte in de Kamer onder meer voor bescherming van hoogwaardige landbouwgrond. Dit is overigens ook het voornemen van het kabinet.

Verder roept Heijmans op tot het koesteren van de diversiteit aan boerenbedrijven. Met dat laatste bedoelt hij dat in ruimtelijke discussies de neiging bestaat om van bovenaf te bepalen welke boer op welke plaats wat zou moeten doen. 'Er wordt vaak vanuit angst en sturing door de overheid geredeneerd. Probeer van onderop – uit de markt – in samenwerking te regelen dat een ontwikkeling op gang komt.'

Twee ontwikkelingen kwamen daarbij ter sprake: behoud van grasland en recreatie op landbouwgrond. 'Boeren willen best grond voor recreatie vrijmaken als ze daar een reële vergoeding voor kunnen krijgen en een bestendige toekomst mee kunnen creëren', stelt Heijmans.


Verschillende Kamerleden maken zich zorgen over het verlies van grasland als stoppende boeren hun grond verpachten. Heijmans draagt diverse oplossingen aan. 'De ecoregeling in het kader van het Europees landbouwbeleid kan de premie voor grasland verhogen. Terreinbeherende organisaties kunnen pachtprijzen voor grasland omlaag brengen en je zou een fonds kunnen opzetten om publiek geld beschikbaar te stellen voor extensivering van bedrijven.'


Nieuwe polder

Heijmans pleitte ook voor het aanleggen van een eiland in de Noordzee. De oppervlakte die daarmee wordt gewonnen, kan de druk op de ruimte in ons land verlichten, vindt hij. 'Mensenhanden hebben Nederland gemaakt tot wat het is. Waarom zouden we geen nieuw land creëren. Ik weet dat mensen denken 'daar heb je die luchtfietsers weer', maar kijk eens vijftig jaar vooruit en geen drie weken. Kijk wat je met 150.000 hectare kunt doen en hoe dit de druk op de ruimte kan verlagen.'

LTO Nederland presenteerde al eerder een plan om naar nieuwe polders te kijken. Dit stond in de Grondvisie uit 2021. Ook in de Tweede Kamer is nieuwe landwinning al eens aangekaart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer