Miljoenen voor onderzoek naar gezonde landbouwbodems Noord-Nederland

Er komt 12 miljoen euro beschikbaar voor een 'Living Lab' in Noord-Nederland. Dit is onderdeel van het Europese project 'Soilcrates', een initiatief dat moet leiden tot gezondere landbouwbodems.

Miljoenen+voor+onderzoek+naar+gezonde+landbouwbodems+Noord%2DNederland
© Job Hiddink

De Europese Unie draagt 3 miljoen euro bij, zo is woensdag bekend geworden. De Europese subsidie werd aangevraagd door de kartrekkers van het project, provincie Fryslân en Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook de landelijke kennisinstituten stichting Wetsus, Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut zijn aangehaakt bij het project. Met het geld zal Noord-Nederland de komende vier jaar dienen als experimenteerruimte waar kennis wordt opgebouwd en gedeeld op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Het ingediende project omvat de drie noordelijke provincies als één Living Lab, waarin een groot aantal vooraanstaande voorbeelden, gericht op gezonde landbouwbodems is opgenomen. Hiermee worden de provincies Fryslân, Drenthe, Groningen en Noord-Nederlandse kennisinstellingen volgens de initiatiefnemers prominent op de kaart gezet voor kennisontwikkeling en -uitwisseling over gezonde landbouwbodems.


Consortium uit verschillende landen

Op dit moment is 60 tot 70 procent van de bodems in de Europese Unie beschadigd als gevolg van niet-duurzaam landgebruik en vervuiling. Het Soilcrates-consortium, bestaande uit 21 partners uit verschillende landen en sectoren, erkent het belang van gezonde bodems en werkt samen aan de doelen van de EU-missie 'A Soil Deal for Europe'.

De ambitie van Soilcrates is om vier duurzame en dynamische proeftuinen – Living Labs – op te zetten in Nederland, Frankrijk, Ierland en Spanje. Met als doel de gezondheid en biodiversiteit van de bodem te monitoren, de bodemstructuur en -gezondheid te verbeteren en kennis over de bodem in de samenleving te vergroten.

Volgende week ontmoeten de betrokken partijen elkaar tijdens een kick-offmeeting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    60 %
  • Donderdag
    15° / 11°
    95 %
Meer weer