Bonduelle zet met regeneratieve landbouw stappen in duurzaamheid

Door in te zetten op regeneratieve landbouw wil Bonduelle op een progressieve manier meer duurzaam voedsel produceren. De groentefabrikant ziet een versnelde overgang naar duurzame landbouw als essentieel.

Bonduelle+zet+met+regeneratieve+landbouw+stappen+in+duurzaamheid
© Bonduelle

Regeneratieve landbouw is volgens Bonduelle een set van maatregelen die de uitputting van natuurlijke hulpbronnen tegengaan en de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit herstelt en actief behoudt. De Franse conservenfabrikant draagt hieraan bij door bodemmetingen te doen, trainingen te geven aan telers via de Bonduelle Farm Academy en te werken met een puntensysteem om te meten waar telers staan in de transitie naar regeneratieve landbouw.

Doel van Bonduelle is om in 2030 80 procent van de telers regeneratieve landbouw te laten bedrijven en op 100 procent van het gecultiveerde areaal een beschermingsplan voor bestuivers in werking te hebben. Op dit moment bedrijft 46 procent van de Bonduelle-telers regeneratieve landbouw.


Natuurlijk evenwicht in stand houden

Met regeneratieve landbouw denkt de groentefabrikant de natuurlijke evenwicht in stand te houden mét behoud van voldoende voedselproductie voor de mens. 'Vanwege de groeiende wereldbevolking hebben we meer monden te voeden, maar door het klimaatprobleem moet dat wel op een duurzamere manier', geeft Ilonka Audenaerde aan. Zij is general manager voor Bonduelle in Noord-Europa.

'Op de Bonduelle Farm Academy leren we landbouwexperts en telers welke voordelen regeneratieve landbouw biedt: wat brengt het, wat houdt het in, welke aanpassingen moet ik doen op mijn bedrijf en hoe kan ik er beter in worden?' In Noord-Frankrijk liggen een aantal van deze trainingsboerderijen.

De telers die zijn aangesloten bij Bonduelle boeren in Frankrijk, Hongarije, Polen en Portugal. Het bedrijf heeft momenteel geen telers onder contract in Nederland. De voornaamste reden hiervoor is dat Bonduelle dicht bij de eigen fabrieken wil telen en die bevinden zich niet in Nederland.


Financiële prikkel

Om leden-telers te motiveren in regeneratieve landbouw te stappen, keert Bonduelle een financiële prikkel van 100 euro per hectare uit in Frankrijk en Hongarije. Audenaerde: 'Telers kunnen dit geld naar eigen inzicht gebruiken om te investeren in regeneratieve landbouw of gebruiken voor de toegang tot tools, bijvoorbeeld voor irrigatiesystemen.'

Over het bedrag dat Bonduelle concreet investeert in regeneratieve landbouw, wil het bedrijf niets zeggen. Tot slot benadrukt de general manager dat het zoveel mogelijk efficiënt gebruikmaakt van stikstof, door aangepaste bemestingstechnieken toe te passen, organische meststoffen te gebruiken en groenbemesters in te zetten.

'Daarnaast verminderen en beperken we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en minimaliseren hun impact door aangepaste methoden, zoals mechanische onkruidbestrijding en mulchen met biologisch afbreekbaar plastic', licht Audenaerde toe.


Over Bonduelle

Het Franse familiebedrijf Bonduelle is 's werelds grootste groentemerk. De groenten en peulvruchten worden geteeld op 73.000 hectare en verkocht in meer dan honderd landen. Na de oogst verwerkt Bonduelle tientallen soorten groenten in blik en vriesvers op 56 locaties in elf landen. De missie van Bonduelle is om consumenten te inspireren in de transitie naar een meer plantaardig dieet, omdat dat volgens het bedrijf beter is voor hun eigen gezondheid en die van de planeet.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer