Welk gewas kun je nu nog zaaien?
Vanwege de wateroverlast verliep het voorjaar voor boeren en telers uiterst moeizaam, na ook al een nat najaar met veel geknoei. Op sommige percelen zijn teelten mislukt of is er simpelweg geen kans geweest om het geplande gewas te zaaien of poten. Wat kun je nu nog op deze percelen? Zaadhandel Neutkens geeft enkele tips.
Volgens Zaadhandel Neutkens is er door mislukte teelten voor bepaalde gewassen nog wel wat vraag. Hierbij doelt de zaadhandel op bijvoorbeeld spinazie en sperziebonen. Ook peen en rode bieten kunnen nog tot uiterlijk half juli worden gezaaid, ook al is dat niet ideaal. Het is dan ook alleen aan te raden deze gewassen te zaaien als het perceel in orde is. Daarbij moet er een mogelijkheid zijn om te kunnen beregenen.
Als een slechte bodemstructuur de belangrijkste reden is dat op een bepaald perceel een gewas niet is gezaaid of gepoot, dan moet dat de belangrijkste overweging zijn in de aanpak. Bij een slechte structuur heeft het volgens Zaadhandel Neutkens in de regel weinig zin om een hoog renderend gewas te telen. Bovendien kan een slechte bodemstructuur vrij makkelijk nog slechter worden, waardoor de vervolgschade nog veel meer jaren kost om op te lossen.
Perceel verbeteren
In dat geval adviseert Zaadhandel Neutkens om te kiezen voor verbetering van het perceel. Gebruik de zomer en een drogere periode om wat te doen aan vlakligging, eventueel drainage en een diepere grondbewerking. Daarnaast kan het een optie zijn om een groenbemester of rustgewas te zaaien.
Mengsels met bijvoorbeeld Italiaans raaigras, wikke en klavers behoren ook tot te opties om wat te doen aan diepe beworteling en ruwvoer te winnen. Volgens Zaadhandel Neutkens zijn bij zaai in juli twee sneden nog haalbaar, al wijst het bedrijf er vooral op verder te kijken in het bouwplan. 'Bouw vooral zekerheden in. Liever een jaar een minder saldo dan jarenlang last van een slechte bodemstructuur.'
Groenbemester op vrijkomend land
Terwijl sommige telers nu de laatste gewassen zaaien of poten, komt ook het eerste land weer vrij door de oogst van wintergerst, bloembollen en vroege aardappelen of uien. Op deze percelen is het nu een geschikte periode om een groenbemester te zaaien. Dat meldt bieteninstituut IRS.
Volgens IRS zijn er op dit zaaitijdstip meer groenbemesters geschikt om in te zetten dan in het najaar. Een vroeg zaaitijdstip betekent dat bij het kiezen van de juiste groenbemester de aaltjesreductie groter is. Ook kan een groenbemester nog veel organische stof produceren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Arion 430 CIS
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %