Twee grote varkenshouderijen in Polen besmet met AVP

Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft zijn weg gevonden naar twee relatief grote varkenshouderijen in Polen. Daarmee staat de teller op veertig uitbraken in dat land in 2024. Vorig jaar waren het er dertig.

Twee+grote+varkenshouderijen+in+Polen+besmet+met+AVP
© Varkens Archief

Vooral Groot-Polen wordt dit seizoen flink getroffen met 23 van de 40 uitbraken. Daarbij is juist die provincie verantwoordelijk voor 30 procent van de varkensproductie in dat land. Met 2.887 varkens is uitbraak 38 de grootste van dit jaar. Daarbij ligt dit bedrijf buiten de besmette zone in Groot-Polen, die hierdoor moet worden uitgebreid. Nog meer varkensbedrijven in de provincie krijgen hierdoor te maken met vervoersverboden.

Uitbraak 39 betreft met 2.396 varkens ook een voor Poolse begrippen groot bedrijf. Het ligt in de regio West-Pommeren en buiten de besmette regio die ook hier moet worden uitgebreid.

Bij de wilde zwijnen blijft het aantal uitbraken ook maar toenemen. De teller staat inmiddels op 1.230, waarbij één of meerdere wilde zwijnen zijn gevonden. Daarmee komt het totaalaantal besmette wilde zwijnen ruim boven de 1.600 uit.


Varkenspest in Italië

In het noorden van Italië, in het gebied met de meeste varkensbedrijven van het land, zijn vijf uitbraken geconstateerd bij gehouden varkens. Ook hier is er eentje buiten het besmette gebied gevonden. In totaal zijn er dit jaar dertien uitbraken bij gehouden varkens in Italië.

Daarnaast blijft ook in Italië het aantal uitbraken bij wilde zwijnen stijgen. Dit jaar zijn er in het hele land 1.126 met AVP besmette wilde zwijnen gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer