Duitsland worstelt met afzet varkensvlees uit AVP-gebieden

De afzet van Duits varkensvlees uit gebieden met Afrikaanse varkenspest (AVP) verloopt uiterst moeizaam. De Duitse varkenshouderij verwijt de levensmiddelenhandel dat deze de afgelopen jaren te weinig energie heeft gestoken in het vinden van marktoplossingen. De sector voelt zich in de steek gelaten.

Duitsland+worstelt+met+afzet+varkensvlees+uit+AVP%2Dgebieden
© Twan Wiermans

De dreiging dat Duitsland met AVP zou worden geconfronteerd zat al jaren in de lucht. Nu de situatie daar is, blijkt varkensvlees uit AVP-gebieden bijna onverkoopbaar. 'Wat ons grote zorgen baart zijn de afzetmogelijkheden van dieren die zijn getest op AVP en aantoonbaar gezond zijn', zegt voorzitter Hubertus Beringmeier van de Westfaalse-Lippische Landbouworganisatie (WVL).

Er is geen enkele reden waarom gezonde dieren niet gewoon op de markt kunnen worden gebracht, stelt Beringmeier. 'Aangedragen oplossingen worden om onbegrijpelijke redenen keer op keer van de hand gewezen. Wanneer gezonde varkens zich daardoor ophopen in de beperkingsgebieden, druist dat ook in tegen het dierenwelzijn', luidt het verwijt van Beringmeier aan de retail.


Het best geteste vlees

Volgens de WVL-voorzitter is het vlees uit beperkingszones het best geteste vlees dat op de markt te vinden is. Maatregelen ter bestrijding van dierziekten, bioveiligheidscontroles en laboratoriumtests op boerderijen en consistente scheidingsprocessen bij het slachten en verwerken garanderen dat er geen besmet vlees in de voedselketen terechtkomt.

Beringmeier merkt op dat hier ook een taak ligt voor de politiek. Zij hoort te handelen in het belang van diereneigenaren. In dit geval varkenshouders, die ook al lang wachten op financiële steun. 'Zij zijn buiten hun schuld in deze situatie beland', zegt hij. WVL zet zich samen in met de Rijnlandse landbouwvereniging om het onderwerp op de agenda te krijgen van de komende conferentie van Duitse landbouwministers.


Bijna dagelijks nieuwe AVP-besmetting

Steeds meer Duitse deelstaten krijgen te maken met beperkingen door de vondst van dode wilde zwijnen die zijn overleden aan AVP. Nedersaksen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg zijn door de besmettelijke varkensziekte getroffen. Bijna dagelijks duikt ergens een nieuwe besmetting op.

Om te voorkomen dat AVP zich verder verspreidt richting Odenwald, Beieren en Baden-Württemberg, begint Hessen nu met de bouw van een 50 kilometer lang permanent hek langs de B45. Dat gebeurt naast de bestaande tactische elektrische hekken binnen de uitsluitingszones.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer