Afrikaanse varkenspest treft Pools bedrijf met tienduizend varkens

Een varkensbedrijf met 10.339 varkens in de plaats Kolki in het woiwodschap West-Pommeren in het noorden van Polen is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Bij deze 44ste uitbraak in 2024 gaat het om het grootste bedrijf waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld.

Afrikaanse+varkenspest+treft+Pools+bedrijf+met+tienduizend+varkens
© Twan Wiermans

Het bedrijf bevindt zich op 100 kilometer van de Duitse grens, meldt Top Agrar Polen. Eerder waren al bedrijven dichter bij de grens getroffen door Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf waarop de ziekte nu is vastgesteld, lag al in de beperkingszone vanwege het aantreffen van wilde zwijnen met de ziekte in de omgeving.

Tot nu toe zijn alleen bedrijven getroffen die niet meer dan 2.900 varkens hadden. Dit bedrijf is een van de grootste varkenshouderijen in Polen.


Extra alert

De Veterinaire Inspectie van Polen heeft aangekondigd de bekende, volgens de EU-verordening geldende, maatregelen te nemen, zoals de varkensstapel ruimen, het bedrijf reinigen en ontsmetten en beperkingsgebieden aanwijzen binnen 10 kilometer rond de uitbraak. Het aantal varkens op dit bedrijf maakt de inspectie extra alert.

Bij de 44 bedrijven die tot nu toe in Polen zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest, zijn in totaal ruim 16.000 varkens geruimd. De Veterinaire Inspectie is verbaasd over het hoge sterftecijfer en de snelle verspreiding van het virus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer