Afrikaanse varkenspest treft grote varkensbedrijven in Italië

Zestien varkensbedrijven in Noord-Italië zijn in een maand tijd besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Daaronder zitten twee grote bedrijven, waardoor er in totaal bijna 60.000 varkens werden geruimd. De meeste bedrijven liggen in de regio Lombardije, ten zuiden van Milaan.

Afrikaanse+varkenspest+treft+grote+varkensbedrijven+in+Itali%C3%AB
© Twan Wiermans

Sinds 7 januari 2022 kampt Italië met Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen op het vasteland. Daarnaast is op het eiland Sardinië al tientallen jaren een andere stam van de Afrikaanse varkenspest-stam actief. Die uitbraken zijn onder controle. Dit jaar zijn er op het eiland geen besmettingen geweest bij wilde zwijnen of gehouden varkens.

Noord-Italië, de regio met de meeste varkens in Italië, is juist zwaar getroffen door het virus. Sinds de introductie van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen breidt het besmette gebied alsmaar uit. Dit jaar zijn er in heel Italië 1.136 besmette wilde zwijnen gevonden, waarvan de meeste in Noord-Italië.


Gehouden varkens

Daarnaast zijn er nu veel uitbraken bij gehouden varkens. Tot een maand geleden ging het daarbij vooral om uitbraken bij kleine bedrijven, maar nu zijn ook grote varkensbedrijven getroffen door het virus.

In Mortara, in de provincie Pavia, regio Lombarije is een zeugenbedrijf met 12.458 dieren besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. In Tromello, ook in Pavia, Lombardije is een vleesvarkensbedrijf met 20.430 varkens getroffen door de virusziekte. In totaal gaat het bij de zestien uitbraken van 26 juli tot en met 23 augustus om 59.239 varkens.

Sinds het laatste rapport van het ministerie van gezondheid is het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest verder opgelopen. Dit jaar zijn 24 uitbraken gemeld bij varkensbedrijven. Behalve uitbraken in Lombardije zijn dat vijf uitbraken in de regio Piëmont en één uitbraak in Emilia-Romagna.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer