Varkensvleesnotering Vion blijft stabiel

De vleesvarkensnotering van Vion voor week 34 is met 1,86 euro per kilo geslacht gewicht gelijk aan vorige week. Daarmee is de daling die de afgelopen weken werd ingezet, een halt toegeroepen.

Varkensvleesnotering+Vion+blijft+stabiel
© Henk Riswick

Ondanks de gelijkblijvende notering is er nog geen hoerastemming in de varkenssector. Zo wordt in Duitsland geklaagd dat het weer niet echt zomers was, waardoor de vraag naar varkensvlees nog altijd zwak is. Enkele zomerse weken veranderen hier weinig aan.



Bij de internetveiling van de Duitse varkensbeurs Teleporc lijkt de daling van vleesvarkensnotering al eerder tot stilstand te zijn gekomen. Hier ligt de handel al enkele edities rond de 2,07 euro, waarbij tijdens de editie van 16 augustus vijf van de zes partijen zijn verkocht. Op 6 augustus, de laatste notering op een hoger niveau, werd slechts een van de zes partijen verkocht voor 2,15 euro.


Russen komen

Rusland zet sinds februari varkensvlees af in China, meldt The Pig Site. Drie Russische vleesproducenten kregen toen toegang tot de Chinese markt. Het land van president Vladimir Poetin wil een deel van de Europese export overnemen. Rusland wil binnen drie tot vier jaar 10 procent van al het vlees leveren dat China importeert.


Tot voor kort leverde Europa 51 procent van die totale import. Nadat Europa importheffingen invoerde voor Chinese auto's omdat die zouden worden gedumpt, ligt bij de Chinezen om dezelfde reden het Europese varkensvlees onder een vergrootglas.


Inspringen op importstops

Rusland hoopt in te springen op mogelijke importstops. De varkensvleesproductie in 2024 gaat naar een recordhoogte, naar verwachting 5,2 miljoen ton. In 2023 was dit nog 4,9 miljoen ton.

Overigens is de importvraag vanuit China gedaald. In de eerste helft van 2024 nam die met 27,3 procent af tot 1,11 miljoen ton ten opzichte van een jaar eerder.

Die daling is deels ook te zien in de onlangs gepubliceerde Ierse cijfers. Het land exporteerde in het eerste half jaar van 2024 18.000 ton varkensvlees naar China. Dit is 21 procent van de totale export. De export naar China lag daarmee 12 procent lager dan in dezelfde periode in 2023. Daarmee houdt Ierland de schade nog beperkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer