Mestbrief Wiersma heeft flinke impact op varkens- en pluimveehouders

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP zijn geschrokken van de extra opgave die landbouwminister Femke Wiersma in haar mestbrief bij de varkens- en pluimveehouderij heeft neergelegd. In dit webinar gaan voorzitter Linda Verriet van de POV en voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP hier onder leiding van hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo dieper op in.

Met een pakket noodmaatregelen en structureel beleid voor de lange termijn wil Wiersma de mestcrisis aanpakken. Vergeleken met het mestplan van voormalig landbouwminister Piet Adema heeft ze het afromingspercentage bij handel in dierrechten buiten familiair verband voor de varkens- en pluimveehouderij naar beneden bijgesteld. Voor varkensrechten wordt dat 25 procent en voor pluimveerechten 15 procent. Voor de melkveehouderij blijft het afromingspercentage op 30 procent staan.

De pijn voor de veehouderij zit vooral in de lagere mestproductieplafonds in 2025 die de minister heeft aangekondigd. Waar deze voor de melkveehouderij slechts met 2 procent daalt, leveren de pluimveehouderij met min 17 procent en de varkenshouderij met min 25 procent fors in. Een absurde korting, reageren beide sectoren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer