Cumela ziet kansen voor meer mestexport

Loonwerkersbond Cumela denkt dat er ruimte is om meer mest te exporteren. Dat blijkt uit een onderzoek onder de eigen leden. Bijna 80 procent van de deelnemers hieraan ziet kansen om de exportmogelijkheden te vergroten.

Cumela+ziet+kansen+voor+meer+mestexport
© Twan Wiermans

Van de leden geeft 30 procent aan dat ze nog geen mest exporteren, maar dat ze dat wel willen doen. De respondenten zien ook mogelijkheden om de exportmogelijkheden te vergroten in de landen waar al mest naartoe wordt geëxporteerd. Ook zien ze afzetkansen in andere landen, vooral in Oost-Europa.

Wel geeft 59 procent van de ondervraagden aan dat de informatie over de verschillende mogelijkheden om mest te exporteren voor hen niet duidelijk genoeg is. Dit gebrek aan duidelijke informatie belemmert bedrijven bij het beginnen met export of het uitbreiden van de mestexport.


Mestgezant

Het is volgens Cumela van belang dat alle relevante informatie over mestexport op één centrale en toegankelijke website wordt samengebracht om bedrijven beter te ondersteunen. Daarnaast pleit de loonwerkersclub voor het organiseren van exportmissies naar nieuwe afzetgebieden. Voor deze exportmissies zou de rol van een dierlijkemeststoffengezant bijzonder waardevol kunnen zijn.

De loonwerkersorganisatie wil met minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in gesprek om te kijken hoe een toename van de mestexport kan worden ondersteund, mede omdat daarmee ook de druk op de mestmarkt wordt verkleind.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer