Mestplan van Wiersma leidt tot licht verlies BBB in zetelpeiling

De mestplannen van minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) hebben voor een licht verlies gezorgd voor BBB. De partij zakt in een tussentijdse peiling van Ipsos I&O van 7 naar 5 zetels.

Mestplan+van+Wiersma+leidt+tot+licht+verlies+BBB+in+zetelpeiling
© Dirk Hol

Het onderzoeksbureau houdt ieder jaar een dergelijke peiling in aanloop naar Prinsjesdag. Dit jaar gebeurde dat tussen vrijdag 13 september – de dag dat Wiersma haar voorstellen voor de aanpak voor de mestcrisis lanceerde – en maandag 16 september.

De aanpak van de minister van LVVN zet in afgezwakte vorm de mestplannen van haar voorganger Piet Adema voort, inclusief het afromen van dierrechten en het verlagen van de sectorale mestplafonds. 'BBB verliest hier enkele teleurgestelde kiezers door, maar het leidt niet tot een significant zetelverlies', concluderen de opiniepeilers van Ipsos.


Stroeve samenwerking

Kiezers van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB die nu niet of niet zo tevreden zijn met dit kabinet hebben het vooral over de stroeve samenwerking tussen de coalitiepartijen, het geruzie en het onderlinge wantrouwen. PVV-kiezers beklagen zich erover dat de partij te veel water bij de wijn doet, VVD-kiezers vinden de bewindslieden van de andere partijen vaak niet goed.

Opvallend is dat PVV-, BBB-, VVD- en NSC-kiezers die niet zo tevreden zijn niet spontaan beginnen over stikstof, landbouw, boeren, asiel of immigratie. Kiezers van de oppositiepartijen snijden deze onderwerpen volgens Ipsos juist wel aan. Zij zien grote problemen opdoemen als het gaat over het klimaat, de natuur en de focus op immigratie en asiel. Veel links-progressieve kiezers, maar ook kiezers van het CDA, vinden de plannen van het kabinet niet realistisch.

Over de hele linie is sinds het publiceren van het regeerprogramma een afnemend enthousiasme voor het kabinet-Schoof. Maar dat heeft nog geen electorale consequenties.


Vergelijkbaar met Rutte IV

Een op de drie (33 procent) Nederlanders is nu tevreden met het kabinet-Schoof. Een daling ten opzichte van juni, toen 39 procent tevreden was. Daarmee hebben Schoof en zijn ministersploeg een vergelijkbare populariteit met Rutte IV vlak na het aantreden in april 2022.

In de recente peiling wint de PVV 5 zetels ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023. De partij komt uit op 42 zetels. De VVD staat op 20, een verlies van 4 zetels. Voor NSC blijft het verlies groot, van 20 zetels toen naar 7 nu. Partijleider Pieter Omtzigt heeft na zijn tweede ziekmelding ook verder moeten inleveren. Zijn populariteitscijfer daalde naar een 5,2.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer