Tarwe daalt 4 procent op termijnmarkt Parijs

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs daalde afgelopen week naar 216 euro per ton. Daarmee eindige de handel 9 euro (4 procent) lager dan de week ervoor.

Tarwe+daalt+4+procent+op+termijnmarkt+Parijs
© Nieuwe Oogst

Op vrijdag 13 september piekte de tarweprijs nog op 225 euro per ton. De handel schrok van het feit dat een graanschip in de Zwarte Zee voor de kust van Roemenië werd geraakt door een Russische raket. Even was daar de vrees voor een nieuwe escalatie, maar deze week verdween deze spanning als sneeuw voor de zon.

Voldoende voorraden in de wereld en scherpe prijzen van tarwe uit Oekraïne en Rusland kregen weer grip op de markt en dat deed de prijzen afgelopen week weer dalen. Het Russische marktadviesbureau SovEcon verhoogde zijn oogstraming voor Russische tarwe afgelopen week met 0,4 miljoen ton naar 82,9 miljoen ton.

Met name in het Aziatische deel van Rusland valt de productie hoger uit dan eerder voorzien. Vanuit dit deel in Rusland wordt tarwe vooral geëxporteerd naar Kazachstan. Een probleem daarbij is dat Kazachstan vanaf eind volgende week gedurende een half jaar een importverbod heeft ingesteld op tarwe-import per spoor en over de weg.


Zwakkere dollar

Een zwakkere koers van de Amerikaanse dollar helpt ook niet mee om de prijzen in de Europese Unie naar boven te krijgen. In Chicago daalde de termijnmarkt in dollars gerekend met 4,4 procent. In euro’s gerekend bedraagt de prijsdaling over de afgelopen week 5,1 procent naar 187 euro per ton.

De prijsdaling bij tarwe drukt ook op de prijsontwikkeling voor korrelmais. In Parijs daalde de notering van het eerst aflopende contract (november) met bijna 2 procent naar 201,75 euro per ton. In Chicago zakte het decembercontract met 3 procent naar omgerekend zo’n 142 euro per ton. Voor levering in maart volgend jaar daalde de notering met 5 procent naar omgerekend 148 euro per ton.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    60 %
  • Dinsdag
    17° / 12°
    55 %
Meer weer