Oogst en geringe vraag drukken graanprijs

De graanprijzen staan onder druk als gevolg van leveringen uit de oogst en een wereldwijd geringe vraag. Lokale prijzen voor tarwe schommelen rond de 200 euro per ton.

Oogst+en+geringe+vraag+drukken+graanprijs
© Frits Huiden

De handel in septembercontracten daalde maandag op de termijnmarkt in Parijs naar 217 euro per ton. Levering in december leverde ten opzichte van september een premie op van 6 euro per ton. Daarmee liggen de prijzen op de termijnmarkt 15 tot 20 euro per ton lager dan een jaar geleden.

In Europa is het magertjes gesteld met de graanoogsten. In Frankrijk worden al hulppakketten bedacht om graantelers financiële hulp te kunnen bieden. De Fransen vrezen de slechtste oogst in tientallen jaren binnen te halen.

Ook het wisselvallige weer speelt de telers in Europa parten. Weinig zonuren remmen de productiviteit, terwijl talrijke buien het lastig maken om een goede kwaliteit te oogsten. Maar het probleem in Europa is een druppel op een gloeiende plaat. Wereldwijd is sprake van een goede oogst. Als daar een beperkte vraag tegenover staat, dan lukt het niet om de prijzen erop te houden.


Goede opbrengsten in Noord-Amerika

In Noord-Amerika is volop wintertarwe beschikbaar en de vooruitzichten van zomertarwe zijn ook goed. In Noord-Dakota bijvoorbeeld ligt de gemiddelde opbrengst van Hard Red Spring met 3,7 ton per hectare op het hoogste niveau sinds 1992, meldt het weekbericht Granen.

Ook vanuit het Zwarte Zeegebied zijn de signalen de laatste tijd weer wat optimistischer wat betreft de opbrengsten. Zo heeft marktanalysebureau SovEcon de oogstverwachting voor Rusland weer wat opgeschroefd. Dit keer weliswaar een kleine verhoging, maar met 84,2 miljoen ton is toch een behoorlijke oogst te verwachten in Rusland. Zolang Turkije als belangrijkste klant van Russisch graan het laat afweten, drukt de Russische oogst toch op de wereldmarkt.

In Oekraïne zijn de oogstgeluiden iets optimistischer dan een aantal weken geleden. De Oekraïense graanorganisatie UGA mikt nu op een tarweoogst van 19,8 miljoen ton. Op basis daarvan zal er in potentie zo'n 13 miljoen ton beschikbaar zijn voor de export, stelt de graanorganisatie.

In de eerste maand van het nieuwe graanseizoen is daarvan al zo'n 300.000 ton richting de Europese Unie geëxporteerd. Die hoeveelheid is bijna 50.000 ton groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Spanje is net als vorig jaar een belangrijke afnemer. In Oekraïne zelf wordt zo'n 6 miljoen ton tarwe geconsumeerd. Voordat Rusland het land binnenviel en Oekraïners op de vlucht sloegen, was dat nog 8 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer