Prijsindex FAO stabiliseert

De grondstoffenprijsindex voor voedingsmiddelen FFPI van wereldvoedselorganisatie FAO stabiliseert in juli op het niveau dat in mei en juni werd bereikt. Lagere graanprijzen werden gecompenseerd door hogere prijzen voor plantaardige olie, vlees en suiker.

Prijsindex+FAO+stabiliseert
© Twan Wiermans

De grondstoffenprijsindex van de FAO blijft 3 procent onder het niveau van juli 2023. Vergeleken met het hoogste prijsniveau in maart 2022 ligt het gemiddelde prijsniveau nu een kwart lager. Vooral de graanprijzen en de prijzen voor plantaardige olie stegen in 2022 explosief na de inval van Rusland in Oekraïne. Hoewel de oorlog voortduurt, is het effect daarvan op de grondstoffenprijzen al lang verdwenen.

Vergeleken met een jaar geleden is vooral zuivel wat duurder geworden; plus 7 procent. Ook plantaardige olie noteert hoger met een plus van 4 procent. Suiker en granen zijn daarentegen nogal wat goedkoper geworden. Bij suiker bedraagt de prijsdaling 22 procent en bij granen 14 procent.



Vlees is de laatste maanden wel wat in prijs gestegen, maar die stijging komt overeen met de prijsdaling in de tweede helft van vorig jaar. Per saldo komt vlees nauwelijks hoger uit dan het prijsniveau van juni/juli vorig jaar.


Graanprijs

De graanprijs is na de opleving in april en mei duidelijk op de weg terug. Vorige maand daalde de graanprijsindex met 12 procent ten opzichte van mei. Vooral de gunstige oogstverwachtingen in Canada en Noord-Amerika hebben de graanprijs in de afgelopen twee maanden gedrukt.

Daarbij was volgens de FAO ook sprake van een sterke concurrentie op de wereldmarkt voor tarwe in combinatie met een zwakke vraag. De korrelmaisprijzen werden vooral omlaag gedrukt door een voortvarende oogst in Argentinië en Brazilië.

De suikerprijzen liggen weliswaar aanzienlijk lager dan een jaar geleden, maar hebben zich in de laatste twee maanden toch licht verbeterd ten opzichte van het dieptepunt in mei. Vooral de lagere suikerproductie in Brazilië staat aan de basis van licht stijgende prijzen. De stijging wordt aan de andere kant geremd door betere vooruitzichten in India en Thailand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer