Wereldmarkt houdt graanprijs in Europese Unie onder druk
De graanoogsten in de Europese Unie zijn dit jaar matig. Toch staan de prijzen onder druk. Dat komt omdat Europese granen op dit moment eigenlijk wat te duur zijn ten opzichte van de wereldmarkt.
Als we kijken naar tarwe, dan is de Europese Unie een van de belangrijkste producenten ter wereld. Met zo'n 130 miljoen ton draagt de regio bij aan 16 procent van de wereldproductie. Alleen in China wordt met 140 miljoen ton naar schatting van het Amerikaanse landbouwministerie USDA, nog iets meer tarwe geoogst dit jaar.
Belangrijk verschil met China is dat de Europese Unie een netto-exporteur is. Zo'n driekwart van de tarwe wordt weliswaar in de Europese Unie geconsumeerd, maar er blijft altijd nog circa 30 miljoen ton over om te exporteren. En dat laatste maakt dat de regio zich niet afzijdig kan houden van ontwikkelingen op de wereldmarkt.
Op basis van de oogsten in de Europese Unie verwacht je op dit moment wat hogere prijzen. Maar lagere prijzen elders steken daar een stokje voor. Vorig jaar waren het vooral lagere prijzen in het Zwarte Zee-gebied die de Europese markt parten speelde, nu is Noord-Amerika de grote spelbreker voor Europese graantelers.
Grotere tarweoogst
In de Verenigde Staten en Canada wordt dit jaar een grote tarweoogst verwacht. De oogst loopt vlot en door gunstige weersomstandigheden lijken de hectareopbrengsten hoger uit te vallen, meldt het weekbericht Granen. Op de sterk concurrerende wereldmarkt zorgt Noord-Amerika daarmee voor prijsdruk. Dit wordt enigszins geremd doordat de Verenigde Staten al meer exportorders hebben geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode.
Toch is de Europese tarwe wat te duur in vergelijking met de Amerikaanse tarwe. Een Nederlandse handelaar schat het prijsverschil bij levering op de belangrijkste exportbestemmingen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië op 10 tot 15 euro per ton. Dat zorgt ervoor dat de kans groter is dat de Europese prijzen iets dalen in plaats van stijgen de komende tijd.
Lokale prijsverschillen groter
Als we de lokale prijzen bekijken, dan zijn de prijsverschillen nog groter. Dat komt doordat transportkosten de verschillen op lokaal niveau kleiner maken. Op de termijnmarkt in Chicago (CBoT) is het prijsniveau voor het eerstaflopende contract voor zachte rode tarwe gedaald tot omgerekend 180 euro per ton. Daarmee ligt het prijsniveau ruim 30 euro onder het gemiddelde niveau van medio juli van de afgelopen vijf jaar.
In de Europese Unie is dat prijsverschil aanzienlijk kleiner. Op de termijnmarkt in Parijs (Matif) noteert het septembercontract momenteel rond de 215 euro per ton. Dat is zo'n 10 euro minder dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.
De regionale beurs in Middenmeer heeft de notering voor tarwe (nieuwe oogst) met 4 euro verlaagd naar 196 euro per ton. Goes noteerde 2,50 euro lager op 202 tot 207 euro per ton. Daarmee liggen de prijzen 10 tot 20 euro per ton lager dan een jaar geleden.
Op de graanbeurs in Hamburg is zachte tarwe (in september geleverd) deze week met 3,50 gedaald naar 206 euro per ton. Maaltarwe ligt daar afhankelijk van het eiwitgehalte 7 tot 19 euro per ton boven. Gerst uit de oogst geleverd noteert een plus van 4,50 naar 175 euro per ton. Product dat in september wordt geleverd, zakt daarentegen met 5 euro naar 185 euro per ton.
De premies voor de betere kwaliteiten blijven dit seizoen naar verwachting vrij hoog. Dat komt omdat her en der in de maaltarwe problemen verwacht worden voor wat betreft het eiwitgehalte en de hectolitergewichten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #30576
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %