Graanbewaring betaalt zich meestal uit

Graan opslaan betaalt zich in de meeste jaren uit. Dat concludeert het Duitse vakblad TopAgrar op basis van een opbrengst- en kostenvergelijking tussen 2017 en 2023.

Graanbewaring+betaalt+zich+meestal+uit
© Europese Unie

De extra opbrengsten of kosten per jaar verschillen sterk. Soms kost graan opslaan gedurende het afzetseizoen op bepaalde momenten meer dan het oplevert. Maar het kan ook een aardig extraatje opleveren, blijkt uit de overzichten die het Duitse vakblad heeft gemaakt.

In 2017-2018 had graan opslaan geen zin. De kosten waren in dat seizoen veel hoger dan de opbrengsten later in het seizoen. Al tijdens de oogst daalden toen de prijzen en een groot deel van het seizoen lagen de prijzen onder het niveau van af land. Pas in mei kwamen de prijzen weer op het niveau van begin dat seizoen. De bewaarkosten leverden toen een kostenpost op van 25 euro per ton. Er was dus in dat jaar geen moment waarop de bewaring een plus opleverde.


Grote winst

Daar staat tegenover dat het seizoen 2021-2022 een grote winst opleverde. De oogst viel niet zo groot uit als gedacht. Bovendien viel Rusland in februari Oekraïne binnen. De prijzen stegen naar ongekende hoogte en dat leverde dus een forse wint op voor telers die het graan tot eind dat seizoen bewaarden. Van oktober tot februari leverde bewaring al een extra op van 60 euro per ton, maar na februari schoot de extra winst naar 175 euro per ton.

In de tussenliggende jaren was lastiger te bepalen in hoeverre de opslag van graan iets extra's opleverde. Zo was in 2019-2020 op enkele momenten een plus van 10 euro per ton te realiseren, maar er waren toen in maart bijvoorbeeld ook momenten dat het graan uit de bewaring niets extra's opleverde.


Moment van verkoop bepalend

In 2020-2021 leverde de bewaring in het algemeen wel wat extra op, maar het moment van verkoop bepaalde of dat 10 of 40 euro per ton scheelde. Eind maart, begin april was het verschil toen 10 euro, terwijl vlak daarvoor en daarna de verschillen opliepen naar 30 tot 40 euro per ton.

Het laatste jaar dat TopAgrar onder de loep heeft genomen, is 2022-2023. In oktober 2022 leverde de bewaring nog 30 euro extra per ton op, maar dalende prijzen drukten het bewaarde graan in een verlies van meer dan 80 euro per ton in vergelijking met begin dat seizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer