Aantal nieuwe blauwtonggevallen daalt verder

Het aantal gemelde blauwtonggevallen over de afgelopen week is opnieuw lager dan de week ervoor. Op veel bedrijven waren er al eerder infecties gemeld.

Aantal+nieuwe+blauwtonggevallen+daalt+verder
© Johan Wissink

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam donderdag bij de wekelijkse telling voor 2024 op 8.282 bedrijven die zijn gemeld met minimaal één ziek dier. Dit zijn er 402 meer dan een week eerder. De week daarvoor was de stijging met 592 plekken. Die week daarvoor, met 5 september als meetpunt, werden nog 904 locaties gemeld.



Bij de nieuwkomers van de afgelopen week ging het om onder meer het eerste bevestigde geval in het Brabantse De Heen, het Noord-Hollandse De Koog (Texel), het Brabantse Duizel, het Friese Gotum, het Noord-Hollandse Haarlem, het Noord-Hollandse Huizen, het Overijsselse IJsselham, het Friese Kolderwolde, het Limburgse Linne, het Friese Munnekeburen, het Drentse Roswinkel, het Noord-Hollandse Schagen, het Gelderse Staverden, het Friese Vrouwenparochie, het Friese Waaksens, het Zeelandse Walsoorden, het Friese Wons en het Friese Ysbrechtum. Hieruit komt naar voren dat de ziekte nog redelijk vaak in Friese kernen debuteert. Ook waart het virus nog rond in onder meer Noord-Holland, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant.


Sterfte België

De Belgische landbouwminister David Clarinval maakte donderdag bekend dat er 23.000 schapen en 36.000 runderen aan de gevolgen van blauwtong zijn overleden. Hij pleit er maandag in de Europese Commissie voor om extra crisisgelden vrij te maken voor de getroffen bedrijven.

Opvallend is ook dat deze week het eerste geval van blauwtong type 3 in Portugal is gemeld. Op een bedrijf met 157 dieren waren er vijftien ziek. Eén hiervan is overleden. Extra bijzonder is dat de plaats, Torre de Coelheiros, midden in Portugal ligt. Dit maakt de kans klein dat knutten het virus naar dit bedrijf hebben verplaatst zonder dat dieren op andere bedrijven zijn aangestoken.

Ook andere varianten van blauwtong waren rond in Europa. Deze week werd bekend dat in Oostenrijk het eerste geval van blauwtong type 4 is gemeld. De laatste uitbraak van deze variant in dit land was in 2016. In Italië blijft type 6 tot zorgen leiden. Tussen 5 april 2024 en 26 juli 2024 werden 4.540 schapen door de ziekte getroffen, waarvan 359 dit niet overleefden. Ook een van de zes getroffen runderen en de enige getroffen kameel overleefden dit niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer