Verspreiding blauwtong vlakt verder af in Nederland

In de afgelopen week zijn er 592 plekken bijgekomen waar blauwtong is vastgesteld. Dat zijn er een stuk minder dan in de afgelopen weken. In de week hiervoor kwamen er nog 904 locaties bij.

Verspreiding+blauwtong+vlakt+verder+af+in+Nederland
© Quinten van Ooijen

Het is de derde week op rij dat het aantal nieuwe gevallen van blauwtong minder snel toeneemt dan de week ervoor. De trend dat het aantal nieuwe locaties met blauwtong minder snel groeit, lijkt daardoor definitief door te zetten.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het aantal besmettingen bijhoudt, is nu op 7.880 locaties het blauwtongvirus vastgesteld. Daaronder vallen zowel professionele veehouderijbedrijven als locaties met hobbydieren. Het virus verspreidde zich in het begin van de uitbraak dit jaar vooral in het oosten van het land. In alle provincies zijn besmettingen, de meeste gevallen in de regio's Achterhoek en Twente.

De NVWA rekent zowel klinisch positieve als PCR-positief geteste besmettingen mee. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.

In België en Duitsland zijn dit jaar ook veel gevallen van blauwtong. Daarnaast komt de ziekte ook voor in Frankrijk, Engeland, Denemarken, Zwitserland en Noorwegen.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer