Belgen schrappen meldplicht blauwtong en EHD

In België is het niet langer verplicht om klinische verdenkingen van blauwtong en de Epizoötische hemorragische ziekte (EHD) te melden. Ook vervalt de plicht om bij iedere verdenking van een van deze twee ziekten een dierenarts te raadplegen om monsters te laten onderzoeken. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Belgen+schrappen+meldplicht+blauwtong+en+EHD
© Quinten van Ooijen

Agrarisch ondernemers kunnen op vrijwillige basis wel een aanvraag blijven doen voor een monstername bij hun dierenarts. Dit onderzoek wordt echter niet langer vergoed door het FAVV. De aangepaste regelgeving treedt vanaf vandaag (maandag 16 september) in werking.

Met het schrappen van de meldplicht hoopt het agentschap de administratieve lasten en kosten zoveel mogelijk te beperken. Het blauwtongvirus is inmiddels namelijk in alle delen van België aangetroffen. Daarbij is het op basis van klinische symptomen lastig om onderscheid te maken tussen blauwtong en EHD.

Die laatstgenoemde is een door knutten overgedragen virusziekte die vooral bij herten voor klinische symptomen zorgt. Ook runderen kunnen er behoorlijk ziek van worden. Het virus tast de binnenzijde van de bloedvaten aan, gevolgd door oedeem, bloedingen en wonden. Schapen en geiten kunnen drager van het virus zijn, maar worden er niet ziek van.


Meldplicht in Nederland

EHD is in Nederland een meldplichtige ziekte. Het virus verscheen voor het eerst in Europa in oktober 2022 en heeft zich snel verspreid van Italië naar Spanje en Portugal. Begin september 2023 dook er een eerste geval op in Frankrijk, waar momenteel meer dan 4.500 uitbraken zijn geregistreerd.


De Europese Unie heeft bepaald dat risicodieren binnen een straal van 150 kilometer rondom een EHD-uitbraak niet naar andere lidstaten mogen worden vervoerd.

België heeft ook nieuwe maatregelen aangekondigd om EHD buiten de deur te houden. Zo moeten gevoelige dieren afkomstig uit Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal binnen twaalf uur na aankomst door een dierenarts worden onderzocht. Ook wordt een bloedmonster genomen voor onderzoek.


Isoleren van dieren

Verder moeten agrariërs in België runderen en hertachtigen uit risicolanden isoleren en met insecticiden behandelen tegen de knutten. Bij een positieve test wordt de isolatie en bescherming met minimaal zestig dagen verlengd.

Omdat het EHD-virus nog relatief ver weg is van de Belgische grens, verwacht een woordvoerder van de FAVV dat met de huidige maatregelen het virus niet zomaar in België opduikt en zich verder verspreidt. Dieren die het virus met zich kunnen meedragen, liggen bij import immers onder een vergrootglas.

Vooralsnog is er geen vaccin tegen Epizootic Hemorrhagic Disease. Het laten produceren van autovaccins en levende vaccins met verzwakte stammen tegen de virusziekte is verboden, omdat EHD hierdoor juist verder kan worden verspreid.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer