Overijssels gedeputeerde bezoekt bedrijf met blauwtongschade

Gedeputeerde Maurits von Martels (Landbouw en Natuur) van provincie Overijssel heeft vrijdag 13 september het bedrijf van Sam Nijboer in Wijhe bezocht. Driekwart van de koeien van Nijboer en veel van zijn schapen zijn getroffen geweest door blauwtong. Een deel van de veestapel is als gevolg daarvan overleden.

Overijssels+gedeputeerde+bezoekt+bedrijf+met+blauwtongschade
© LTO Noord

Von Martels werd vergezeld door onder andere burgemeester Sietske Poepjes van Olst-Wijhe en Rudie Haarman van LTO-afdeling Salland. De bestuurders doen naar aanleiding van het bedrijfsbezoek een oproep voor meer steun uit Den Haag en Brussel.

Het bedrijf van Nijboer heeft tachtig melkkoeien met jongvee. Daarnaast zijn er op dit moment veertig tot vijftig schapen. Volgens Rudie Haarman, voorzitter van LTO-afdeling Salland, is de impact van blauwtong dit jaar groter dan verwacht. 'Ondanks de vaccinaties die dit voorjaar op de markt kwamen, zijn nog steeds heel veel dieren ziek', zegt Haarman.


Betere vaccins en ondersteuning

Hij hoopt dat de overheid meer onderzoek gaat doen naar betere vaccins en boeren meer gaat ondersteunen. 'België maakt aanspraak op een Europees fonds. Dat zou Nederland ook kunnen doen.'


Von Martels en Poepjes willen met LTO Nederland, via het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, in Den Haag en Brussel pleiten voor extra maatregelen. 'Langzamerhand moet de urgentie om iets te doen prominenter in beeld worden gebracht bij de Rijksoverheid en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur', vindt Von Martels.

Von Martels stelt dat meerdere Europese landen nu getroffen zijn door blauwtong. 'Dat vergroot de kans om succesvol een beroep te doen op Europese financiële middelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer