Kabinet zet gesprekken over dierwaardige veehouderij voort

Het kabinet zet de gesprekken over een dierwaardige veehouderij voort. Die conclusie trekken de hoofdtafelpartijen van het Convenant dierwaardige veehouderij uit het regeerakkoord. De Dierenbescherming mist concrete aandacht voor dierenwelzijn.

Kabinet+zet+gesprekken+over+dierwaardige+veehouderij+voort
© Marcel Berendsen

In het regeerakkoord staat dat het kabinet het initiatief neemt tot strategisch periodiek overleg over landbouw en visserij en over een integrale voedselstrategie met een evenwichtige vertegenwoordiging van stakeholders.

'De partijen aan de hoofdtafel concluderen hieruit dat minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de constructieve gesprekken over een convenant wil voortzetten. Wij zetten die gesprekken ook graag voort, aan de hand van concrete thema's', reageert Elbert Roest, voorzitter van het Convenant dierwaardige veehouderij.

Volgens de Dierenbescherming betekent de voortzetting van het overleg over een dierwaardige veehouderij dat jaren van werk, overleg en de roep om verbetering vanuit de samenleving worden gewaardeerd. 'Het is een kans om echt een innovatieve doorontwikkeling te maken in de manier waarop wij met landbouwdieren omgaan in Nederland.'


Nieuwe a

Thema's die in het regeerakkoord aan de orde komen, zijn: het opstellen van een kennisagenda in 2025, het werken aan de ontwikkeling van pilots en ketendeals en het zorgen voor een onafhankelijke toets op de voortgang van stappen in dierwaardigheid. Dit laatste moet gebeuren in de vorm van een (nieuwe) autoriteit.

Die autoriteit is voor de veehouderijsector een belangrijk aspect in de transitie van middel- naar doelsturing, maar ook in relatie tot de andere opgaven die er liggen. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, milieu en water.


Lange afstanden

In het regeerakkoord probeert het kabinet een realistisch tijdspad te geven voor de realisatie van concrete stappen naar een meer dierwaardige veehouderij. De Dierenbescherming vindt echter dat het onderwerp slechts terloops wordt genoemd. Ook vindt de organisatie dat plannen die er wél in staan, niet concreet genoeg zijn.

Een uitzondering is het transport over lange afstanden, geeft de Dierenbescherming aan. In het programma staat dat het kabinet daar een half toe wil roepen als dit transport niet lukt volgens de geldende dierenwelzijnseisen in de Europese Unie.

Daarnaast gaat kabinet-Schoof afspraken maken over het verdienvermogen van agrarisch ondernemers en de rol en bijdrage van ketenpartijen en banken daarin. Doel is om hun positie te versterken. Onderwerpen als duurzaamheid, dierwaardigheid en biologische landbouw worden hierin betrokken.


Vergunningen

In het regeerprogramma staat verder dat het kabinet zich actief wil inzetten voor het vinden van oplossingen voor belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die stagneren vanwege de problematiek rondom het verlenen van vergunningen in de landbouwsector.

De Dierenbescherming vindt dat het beleid de vraag naar diervriendelijkere producten moet stimuleren en verbeteringen op het boerenerf moet faciliteren, bijvoorbeeld door vergunningverlening vlot te trekken. 'De nadruk op het verdienmodel, het willen verminderen van nationale koppen (het méér willen doen dan van de Europese Unie moet) en het blijven inzetten op export in relatie tot voedselzekerheid, doet wat af aan de goede voornemens van het kabinet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer