'Regeerprogramma geeft akkerbouwers handvatten'

Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof biedt op verschillende onderwerpen perspectief voor de akkerbouw. Dat stelt BO Akkerbouw. Met de inzet op het versterken van erkende brancheorganisaties als BO Akkerbouw kan de sector de eigen uitvoeringskracht vergroten en beter regie voeren op de toekomst.

%27Regeerprogramma+geeft+akkerbouwers+handvatten%27
© Job Hiddink

Volgens BO Akkerbouw biedt het regeerprogramma handvatten voor de akkerbouw als het gaat om doelsturing, weerbare teeltsystemen, innovatie, bedrijfsovername, klimaatadaptatie, waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en agrarisch natuurbeheer.

'Als Nederlandse akkerbouw willen we ons eigen perspectief creëren', zegt André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw. 'Daar werken ondernemers en werknemers in onze sector iedere dag aan. Dit kabinet ondersteunt de sector daarbij met de inzet op doelsturing en het erkennen van het belang van onder meer plantgezondheid en voldoende water.


'We voelen ons gesterkt door de inzet van het kabinet op het versterken van de mogelijkheden van onze vereniging', vervolgt Hoogendijk. 'We pakken die handschoen graag op. Dat Europa en Nederland het op belangrijke punten eens lijken te zijn, maakt het zaak om nu door te pakken.'


Beperkte uitwerking

In het regeerprogramma zijn de verschillende handvatten voor akkerbouwers nog wel beperkt uitgewerkt, ziet BO Akkerbouw. Daarom zet de sector erop in dat het kabinet voor wat betreft doelsturing de inzet van de sector voor de nitraataanpak overneemt. Ook op andere punten werkt BO Akkerbouw graag samen met het kabinet en het landbouwministerie om op korte termijn tot een uitwerking te komen.

De inzet van de brancheorganisatie voor het regeerprogramma was de visie 'Ruimte voor de Nieuwe Akker!', waarin de Nederlandse akkerbouw zelf invulling geeft aan het perspectief van de sector. Voor wat betreft het hoofdlijnenakkoord is extra ingezet op weerbare teeltsystemen en het op een zorgvuldige en op wetenschappelijke basis omgaan met de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.


Het eindrapport van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie komt op meerdere punten overeen met het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Hierin staat onder meer dat Europese organisaties, net zoals de Nederlandse regering, de positie van erkende brancheorganisatie wil versterken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer