In memoriam: Marc Kroonen bevlogen bedrijfsleider van proefbedrijf Vredepeel

Volkomen onverwacht is op zondag 1 september Marc Kroonen, bedrijfsleider en onderzoeker van het Limburgse proefbedrijf Vredepeel, op 59-jarige leeftijd overleden.

In+memoriam%3A+Marc+Kroonen+bevlogen+bedrijfsleider+van+proefbedrijf+Vredepeel
© Guus Queisen

Een week voor zijn overlijden werd Kroonen getroffen door een zware hersenbloeding die hem uiteindelijk fataal is geworden. Afgelopen maandag werd onder grote belangstelling van vrienden, bekenden en vertegenwoordigers uit de landbouwsector een afscheidsdienst gehouden bij proefboerderij Vredepeel.

Later vond de uitvaart plaats in besloten kring. Op zijn rouwkaart staat dat Kroonen in zijn leven veel heeft gezaaid, maar niet alles heeft kunnen oogsten. De redactie van Nieuwe Oogst wenst zijn vrouw en dierbaren veel sterkte bij het verwerken van dit zware verlies.

Kroonen was jarenlang samen met zijn vrouw Brigitte Kroonen het gezicht van het praktijkonderzoek op de zuidoostelijke zandgronden bij proefboerderij Vredepeel. Daarnaast waren zij namens de businessunit Open Teelten van Wageningen University en Research ook betrokken bij de planning en aansturing van praktijkproeven op de lössgronden bij proefboerderij Wijnandsrade in Zuid-Limburg. Vanwege het overlijden van Kroonen is de open dag op deze laatste proeflocatie geannuleerd.


Een minuut stilte

Dat de plotselinge dood van Kroonen ook als een bom is ingeslagen bij zijn Wageningse collega's bleek wel tijdens een veldbijeenkomst vorige week op de locatie van de onderzoeksinstelling in Lelystad. Daar werd een minuut stilte gehouden en werd hij herinnerd als vooral een man van de praktijk die graag veldbijeenkomsten organiseerde om de kennis uit het onderzoek over te brengen op de gewastelers.

Door de agrarische media, en dus ook door Nieuwe Oogst, werd Kroonen regelmatig benaderd vanwege zijn expertise over teelttechnische onderwerpen of om een toelichting te geven op proeven. Hij trad niet op de voorgrond, maar stond in de sector wel bekend als bevlogen en deskundig vakman met een duidelijke visie. Dat kwam onder meer tot uiting in zijn presentaties over de uitdagingen voor de intensieve teelten op de uitspoelingsgevoelige zandgronden.

Sterk punt van Kroonen was zijn praktisch inzicht. Hij had veel affiniteit met de agrarisch ondernemers en voelde goed aan wanneer het nodig was om in verband met regelgeving op de rem te trappen. Nieuwe ontwikkelingen wilde hij graag testen en kritisch beoordelen op perspectief. Nieuwe maatregelen moesten volgens hem wel werkbaar zijn en ook had hij als onderzoeker altijd oog voor de kosten en voor het verdienmodel van de ondernemer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer